EXCLUSIV Compania Nokia, faultată de Finanţele clujene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nokia este cel mai mare contribuabil din Cluj, având o cifră de afaceri de 4,35 miliarde de lei.
Nokia este cel mai mare contribuabil din Cluj, având o cifră de afaceri de 4,35 miliarde de lei.

În urma unei inspecţii de acum doi ani, pentru fabrica din Jucu a fost calculat un TVA suplimentar greşit. Deşi instanţa a anulat impozitul, Nokia a fost somată să plătească penalităţi pentru acesta!

Fabrica de telefoane mobile de la Jucu se judecă de mai bine de un an cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj pentru recuperarea unei sume totale de 1.555.420 de lei.

Banii în cauză au fost achitaţi de Nokia în cursul anilor 2009 şi 2010, ca urmare a unei inspecţii fiscale desfăşurate la sediul societăţii. Suma reprezintă TVA suplimentar, calculat pe spaţiul unde funcţionează cantina şi bucătăria, dar şi penalităţi de întârziere a plăţii. Chiar dacă TVA-ul, în valoare totală de 1.189.072 lei a fost recuperat, ca urmare a unui proces câştigat în instanţă, pentru recuperarea penalizărilor, Nokia mai „trage” încă de fisc.

În urma controlului efectuat de inspectorii fiscali în luna octombrie a anului 2008, companiei i-a fost calculate impozitul suplimentar pentru două suprafeţe, de 618,63 mp şi, respectiv 923,54 mp. În cele două spaţii, potrivit raportului DGFP, funcţionează bucătăria şi cantina companiei Eurest Rom, firma de catering cu care are contract fabrica din Jucu.

Deşi Nokia a arătat că spaţiile mai sunt folosite şi pentru activităţi economice specifice companiei, în speţă pentru întâlniri de afaceri şi şedinţe de management cu personalul, inspectorii fiscali au considerat că spaţiul e folosit exclusiv pentru servirea mesei de către angajaţi. Concluzia inspectorilor a fost că spaţiul în cauză este concesionat firmei de catering, situaţie în care legea prevede impozitarea acestuia.

Somaţie „paranormală”

În urma contestaţiei formulate la secţia de contencios-administrativ şi fiscal a Tribunalului Cluj, Nokia a obţinut o hotărâre favorabilă, iar în luna mai a anului trecut, TVA-ul de 1.189.444 de lei a fost returnat companiei.

Cu toate că instanţa a stabilit că impozitul nu trebuia plătit şi cu toate că banii au fost returnaţi companiei finlandeze, Nokia a fost somată la sfârşitul anului trecut să plătească alţi 366.348 de lei, penalităţi de întârziere la impozitul  anulat! Şi această sumă a fost achitată, după care s-a trecut la contestarea în istanţă. La sfârşitul lunii trecute, cererea companiei a fost însă respinsă, dar pe considerente de procedură, procesul urmând să fie reluat.

Mihai Costin, directorul DGFP Cluj nu a justificat modul în care s-a realizat impozitarea Nokia şi apoi somarea de plată pentru penalităţi. „Nu vă pot oferi amănunte atât timp cât există un proces în derulare“, a spus acesta. Oficialii Nokia nu au prezentat un punct de vedere până acum.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite