Nicolae Bârlea, inventatorul care a „dresat” electricitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorul lucrează la un aparat cu care să schimbe starea psihică a suferinzilor de depresie. O altă invenţie a lui Nicolae Bârlea este electropunctorul. Micul aparat cu electrozi stimulează electric punctele de acupunctură de pe corp.

La început a fost cercetarea. În anii ’80 a făcut diferite studii şi cercetări aplicate, în urma cărora a realizat senzori de gaz metan, pe care i-a folosit în realizarea unor aparate portabile de detectare a gazului. Acestea au fost utilizate cu succes de fosta fabrică de automobile de la Craiova.

„Ei montau ca variantă de motorizare pe gaz lichid, şi aveau nevoie de aparate care să testeze etanşeitatea instalaţilor. Am fost mândru că aparatul meu a fost ales, pentru că a fost o aplicaţie reuşită”, spune inventatorul. Şi cei de la Transgaz au cumpărat astfel de aparate portabile, inventate de clujean.

Acupunctură fără ace

O altă invenţie a lui Nicolae Bârlea este electropunctorul. Micul aparat cu electrozi stimulează electric punctele de acupunctură de pe corp. Astfel în loc de ace, este folosit curentul electric, în tratarea unor afecţiuni. Practic, Nicolae Bârlea face o combinaţie între inginerie şi medicină.

Ideea i-a venit de la tatăl său, care a fost medic. De altfel, şi fiica sa îi calcă pe urme. Ea îşi dă doctoratul în Irlanda, în inginerie medicală, în stimulare electrică musculară.

Tot cu electricitate s-a „jucat” şi când a inventat aparatul care te scapă de reumatism. Este vorba despre un stimulator cu câmp magnetic, destinat problemelor articulare. Rezultatul este că tratează disfuncţii ale articulaţiilor şi ale cartilajului.

„Principiul de bază: inducţia electromagnetică. Este o bobină prin care trece curent variabil şi induce la rândul lui curent în orice este introdus în raza bobinei”, explică fizicianul. Acum lucrează la un alt proiect: găsirea unei soluţii tehnice pentru tratarea depresiilor, un aparat care poate să schimbe starea psihică a persoanelor.

Din cercetător în inventator

Ca să ajungă inventator, Nicolae Bârlea consideră că un cercetător trebuie să aibă trei calităţi. Prima este să-i placă ceea ce face, pentru că fără tragere de inimă nu iese nimic. Mai mult, trebuie să ai înclinaţie.

„Poţi să fii sportiv de perfomanţă dacă ai caracteristicile necesare. Inventatorii sunt sportivii de performanţă ai minţii”, este de părere inventatorul. Al treilea atu este echipa. „Trebuie să aibă şi un colectiv în care să lucreze. Să lucrezi singur nu are niciun haz. În plus, se valorifică greu rezultatele”, mai spune Bârlea. Apoi, în România, trebuie să îţi promovezi cum trebuie şi unde trebuie invenţiile, pentru ca ele să fie produse de succes. A participat, până acum, la cinci ediţii ale târgului de invenţii «Proinvent», organizat anual la Cluj.

Problema e că România nu prea mai produce aproape nimic, ci doar consumă. Inventatorii români mai au noroc cu comezile din alte ţări. „Acolo sunt şi bani”, spune inventatorul.


Ce-i place: Îi place ceea ce face. Îi plac lucrurile care funcţionează şi care te obligă să îţi pui rotiţele „de la etajul superior” în funcţiune.

Ce nu-i place
: „Nu-mi place mediul din jurul nostru, al celor care trăim în România, faptul că simt că eşti într-o maşină care se duce cu botul direct în stâlp”, spune inventatorul

Întrebări şi răspunsuri

De ce nu v-aţi brevetat toate invenţiile dvs?
Nu merită să obţii brevete, decât dacă ai o firmă dispusă să pună piaţă ulterior invenţia. Dacă brevetezi, atunci trebuie să susţii financiar brevetul, pentru o anumită perioadă de timp. O firmă ar avea resursele pentru aşa ceva.

Ce le recomandaţi tinerilor care vor să facă cercetare?
Opţiunile lor în Cluj sunt destul de limitate, pentru că mai există puţine institute, iar aceastea nu prea mai angajează. Aşa că le mai rămâne să studieze în continuare, poiate chiar în străinătate.

Născut: 5 octombrie 1955, Fălticeni
Studii: Facultatea de Fizică, doctor în fizica corpului solid
Familie: Căsătorit, doi copii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite