Nicio universitate românească în topul Shanghai 2012. Vezi care dintre vecinii României sunt în clasament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea Harvard este prima din Topul Shanghai 2012
Universitatea Harvard este prima din Topul Shanghai 2012

A apărut topul Shanghai pe 2012. Nicio instituţie de învăţământ superior din România nu se numără în primele 500 universităţi din lume. Clasamentul ARWU 2012 (Academic Ranking of World Universities), a fost făcut de Centrul Universităţilor Internaţionale a Universităţii Jiao Tong Shanghai.

Pe primul locul în topul Shanghai se află Universitatea Harvard din SUA, iar în primele 20 instituţii de învăţământ superior (vezi mai jos foto) se află doar universităţi din SUA, Marea Britanie şi Japonia. Universitatea din Tokyo se află pe locul 20. Nici în acest an, nicio universitate din România nu a intrat în clasamentul celor 500 de instituţii de învăţământ din lume.

În schimb, în top au intrat câteva universităţi ale unor state vecine României:  două din Ungaria - Eotvos Lorand University (între  locurile 301-400), Universitatea din Szeged (între 401-500), una din Croaţia  -  Universitatea din Zagreb (Croaţia, între 401 şi 500) şi una din Serbia - Universitatea Belgrad (între 401 şi 500).

De ce România lipseşte?

„De ce n-avem şi de ce nici nu vom avea multă vreme nicio universitate în primele 500...", la această întrebare au oferit câteva răspunsuri, pe pagina de facebook a site-ului Democraţie UBB, mai multe persoane.

Andrei Panţu scrie că nicio universitate din ţară nu este în top 500 Shanghai:   „...pentru că la noi până şi premierul şi-a plagiat cu grosolănie cam 100 de pagini din lucrarea de doctorat. Pentru că pe 98% dintre noi asta nu ne deranjează. Pentru că premierul îşi acoperă frauda schimbând şi desfiinţând comisie după comisie, deşi plagiatul i se vede şi din Rover-ul pe care l-au trimis americanii pe Marte. Pentru că Ministrul Ȋnvăţământului sprijină plagiatul premierului până-n pânzele albe.

Pentru că acelaşi premier se face că nu ştie diferenţa între un simplu curs şi un masterat. Pentru că mulţi dintre noi chiar n-o ştiu. Şi oricum nu ne pasă. Pentru că noi i-avem pe Corina Dumitrescu de la Standford, pe mega-plagiatorul Mang, pe Liviu Pop. Pentru că am schimbat cinşpe mii de miniştri din '90 până acum. Şi pentru că au iniţiat cam tot atâtea reforme, care în final n-au dus nicăieri.

(...) Pentru că educaţia universitară din România nu este o prioritate - nici pentru actualul guvern, şi  nici pentru electorat. Iar asta ne costă dureros de mult, mult mai mult decât ne imaginăm. Pe noi toţi. Pentru că de calitatea educaţiei universitare depinde şi PIB-ul de care am vorbit mai devreme".

Ce e de făcut

Unul dintre cei conferenţiarii care predau la UBB - universitate care, anul trecut, se afla în „anticamera" topului - conf. dr. Kiraly István Sigismund scria pe acelaşi grup de discuţii creat de Democraţie UBB pe facebook că un mai mare accent pe cercetare, promovarea tinerilor valoroşi, lupta împotriva formalismelor şi colaborări cu alte universităţi din străinătate şi din ţară ar fi un punct de plecare.

„Din partea mea, v-am dat raspunsul:

1. Întărirea şi diversificarea instituţională intra- şi interuniversitară a cercetării;

2. Întărirea şi diversificarea publicaţiilor (ex. revistelor) noastre.

3. Selecţia, sprijinirea şi promovarea tinerilor valoroşi... iar, astea la noi mai presupun:

4. "Lupta" împotriva formalismelor - şi a benzilor rulante - de acreditări, confirmări etc. (pe scurt: practicilor CNCS, CNATDU, ANCS)... şi atrag în mod firesc

5. Colaborări cu alte universităţi din afară, dar şi de aici... După mine e simplu: dacă alegem şi avem oameni devotaţi şi talentaţi, nu trebuie decât să-i oferim cadre, să le lăsăm şi să-i sprijinim să muncească... şi să-şi vadă rezultatele, recunoaşterea acestor eforturi. Sigur, astfel atragem - şi nu îndepărtăm! - şi oameni valoroşi de aiurea, căci, de exemplu, un prieten cu doctorat strălucit (în filosofie) la Freiburg... a publicat la o editură cu tradiţii, deşi a vrut, cu insistenţă, să vină la noi, practice, a fost îndepărtat...", scrie Kiraly István Sigismund.

Ce e Topul Shanghai

Academic  Ranking of World Universities (ARWU), cunoscut şi sub numele de "Clasamentul/Ranking-ul Shanghai", este printre primele ranking-uri în domeniu şi probabil cel mai influent şi reprezentativ la nivel internaţional. Criteriile sale de clasificare sunt extrem de riguroase şi pretenţioase, incluzând indicatori precum publicaţii ISI/Web of Science, publicaţii în revistele NATURE şi SCIENCE, premii Nobel, citări (Highly Cited Researchers), etc, după cum explică Daniel David, prof. univ. la UBB Cluj-Napoca, pe blogul său.

Întregul top îl puteţi consulta AICI.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite