Nemulţumirile studentei protestatare de la Facultatea de Geografie a UBB Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreia Nicoleta Dobriţoiu, studenta la Facultatea de Geografie a UBB care a afişat o pancartă protestatară la festivitatea de absolvire, spune că pentru ea anii de facultate au fost ani pierduţi şi îi pare rău că nu a făcut altceva mai interesant.

„Sistemul de învăţământ e la pământ! Credeţi-mă pe cuvânt!", este textul de pe pancarta afişată de Andreia Nicoleta Dobriţoiu, studenta în anul III la specializarea Geografia turismului din cadrul Facultăţii de Geografie a UBB, la festivitatea de absolvire, care a avut loc zilele trecute. O fotografie cu studenta arătând pancarta a circulat pe facebook, fiind distribuită de numeroase persoane. Tot pe facebook, reacţiile vis-à-vis de acest gest sunt solidare cu tânăra protestatară: „Aşa, zi-le! De ştiam, veneam eu să ţin cealaltă foaie" (Florin-Alexandru Ciascai), „Tot respectul!" (Vlad Balaban), „Na, că ai făcut-o şi pe asta! Bravo! Te pup şi sunt mândră de tine. Big hug!" (Ionela Iony).

Reacţii similare au fost şi la festivitatea, povesteşte Andreia Nicoleta Dobriţoiu, atât printre colegi, cât şi printre profesori.

„Ce scrie pe diplomă nu reflectă aptitudinile studenţilor"

Andreia Nicoleta Dobriţoiu spune că a optat pentru această variantă de protest deoarece a vrut ca gestul ei să aibă impact. „Am ales tocmai la festivitatea de absolvire fiindcă am vrut ca mesajul meu să aibă impact. În mesajul meu am atacat întregul sistem de învăţământ, şi profesorii şi studenţii. Şi eu sunt studentă. Ştiu cum sunt studenţii", afirmă Andreia Nicoleta Dobriţoiu.

Ea spune că a rămas dezamăgită din anul I legat de tot ce înseamnă facultate. Spune că vroia să renunţe în anul I, însă a respins ideea din cauza părinţilor. Ajunsă în anul III, an terminal, a vrut să-l îngheţe şi să facă altceva. „Acest protest era un of de-al meu. Nu puteam să rămân cu el pe suflet. De aceea am vorbit cu colegii care organizau festivitatea de premiere şi să vad dacă pot ţine un discurs. Evident că nu s-a putut. Atunci am optat pentru a arăta acel afiş cu textul", explică studenta.

Ea regretă că puţini dintre colegii ei au reuşit să citească mesajul de pe pancartă, dar şi că perioada de facultate a fost pentru ea o perioadă pierdută. „Îmi pare rău de nii pierduţi în facultate când puteam face altceva mai interesant. (...) O să primim o diplomă care nu o să reflecte aptitudinile noastre. Ce scrie pe diplomă nu reflectă aptitudinile studenţilor", adaugă Andreia Nicoleta Dobriţoiu.

Nemulţumiri

Ea este nemulţumită de faptul că sistemul de învăţământ are mari probleme. „Nu îmi place felul în care se predă la Facultatea de Geografie, nu îmi mai place nici nivelul de educaţie al studenţilor. Profesorii nu se implică, nu sunt interesaţi. Mulţi studenţi sunt dezamăgiţi când îi văd pe profesori dezinteresaţi, este şi cazul meu", afirmă studenta.  Tot în semn de protest, ea nu şi-a dat examenele din anul III şi are de gând să îşi dea licenţa în februarie anul viitor. Un alt plan al tinerei este să urmeze un curs de ghizi şi de fotografie.

Ea spera ca facultatea să îi ofere posibilitatea să profeseze ca şi ghid, însă cursul de ghizi e unul opţional în lista de cursuri a Facultăţii de Geografie.

Ce zic organizaţiile studenţeşti

La fel ca şi colegii de an ai tinerei, organizaţiile studenţeşti îi împărtăşesc protestul. „Suntem de acord cu ea, sistemul de învăţământ are carenţe majore. Ea a semnalat o problemă generală nu doar a facultăţii, a UBB, ci a întregului sistem. E un semnal de alarmă şi pentru noi, ca organizaţie. E bine să arăţi cu degetul, însă trebuie să te şi implici", afirmă Andreea Petruţ, preşedintele Organizaţiei Studenţilor din UBB.

Studenta va repeta anul III

Decanul Facultăţii de Geografie, Petru Dănuţ Petrea, afirmă că nu a văzut iniţial ce scrie pe pancartă şi credea că e ceva de atmosferă cum obişnuiesc studenţii să facă, însă a rămas surprins când a văzut ce scrie. „I-am spus că îi împărtăşesc opinia în ceea ce priveşte mesajul de pe pancartă,dar festivitatea nu era momentul potrivit. Nu era potrivit faţă de colegii ei. I-am spus că astfel de discuţii pot fi purtate la reactorat sau în Piaţa Unirii. Nici noi, profesorii, nu suntem de acord cu Legea Educaţiei care a fost adoptată fără consultări temeinice înainte", susţine rectorul.

Potrivit acestuia, tânăra va trebui să se reîmatriculeze şi să reia anul III ca să termine facultatea întrucât nu are suficiente credite. „Potrivit regulamentului, Andreia Nicoleta Dobriţoiu nu îndeplineşte creditele necesare. Ca să fie printre absolvenţii facultăţii ea va trebui să refacă anul III. În anul I are 66 de credite cu media 7,60, în anul II a avut 72 de credite cu media 8,31, iar în anul III nu are suficiente credite pentru a promova şi va trebui să refacă anul", adaugă decanul.

Andreia Nicoleta Dobriţoiu a trimis o scrisoare pe care o redăm mai jos:

„Toată lumea ştie că sistemul este defect şi probabil mulţi îi cunosc lacunele mult mai îndeaproape decât mine. În schimb, nu toţi au curajul să iasă în faţă şi să o spună, sau poate găsesc gestul ca fiind inutil. Ca dovadă, lipsa conştientizării importanţei dreptului la libera exprimare. Mi se pare firesc, trăind într-o ţară aşa-zis democratică, să ne bucurăm din plin de acest drept şi nu să stăm cu capul plecat şi să trecem cu vederea toate neregulile pe care le întâlnim în sistem. Pentru că aşa nu facem decât să amânăm rezolvarea problemelor care sunt extreme de importante, să pasăm responsabilitatile generaţiilor care vin din urmă.
Ideea e că, într-un fel sau altul, în spatele meu sunt mulţi oameni nemulţumiţi. Aşadar problema nu este doar a mea! Este a tuturor!

Cu toţii facem parte din sistem, iar sistemul de învăţământ, fiind cel în care cetăţenii acestei ţări se formează ca şi oameni, este primul responsabil de viitor! Viitorul suntem noi, cei tineri. Iar dacă şi generaţia asta îşi ratează şansa de a schimba ceva, nici nu vreau să mă gândesc în ce lume coruptă şi superficială vor trăi copiii noştri!
Sistemul e corupt până în măduva oaselor. Nu face decât să ne îndoctrineze şi să ne transforme în roboţei obedienţi, care răspund automat la comenzi, fără să mai facă analize, fără să se mai întrebe dacă e bine sau rău, lipsiţi de curajul de a pune întrebări, de a visa, de a spera...roboţi care votează legaţi la ochi!

Mii de studenţi termină facultăţi în fiecare an şi apoi au de ales doar între a pleca în străinătate sau a-şi găsi un job prost plătit, de cele mai multe ori într-un alt domeniu decât cel în care au fost instruiţi. De ce? Pentru că informaţiile cu care au fost hrăniţi cât timp au stat pe băncile şcolii sunt expirate sau de umplutură. Pus în situaţia de a face ceva practic, un proaspăt absolvent o să dea din umeri. Asta e o dovadă că sistemul e prost organizat şi că universităţile nu sunt altceva decât fabrici de diplome. Se iau bani frumoşi de pe seama noastră, a studenţilor care plătesc taxe şi, indiferent de ce se întâmplă cu noi după, sistemul şi-a încasat bănuţii, iar noi am luat diploma. Toata lumea e mulţumită şi fericită! Sistemul şi-a făcut datoria...iar acum hai să ne bucurăm de festivitate!

Recent, în Canada, mii de studenţi au protestat împotriva unei decizii luate de guvern, care le era defavorabilă. Mă îndoiesc că sistemul lor de învăţământ e la fel de prost ca şi al nostru şi, cu toate astea, au ieşit în stradă. Noi ar trebui să ieşim cu zecile de mii!“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite