NATO stă „cu ochii“ la spaţiul cosmic din Munţii Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parabola Patriot este unul din cele două microtelescoape ale Obsrvatorului. Foto: Radu Neag
Parabola Patriot este unul din cele două microtelescoape ale Obsrvatorului. Foto: Radu Neag

Urmărind sateliţi sau căutând obiecte zburătoare neidentificate, nimic nu trece neobservat prin spaţiul cosmic de deasupra ClujuluiFizicienii de la Observatorul Astronomic din comuna clujeană Mărişel, aflată în Munţii Apuseni, colaborează în două proiecte cu specialiştii organizaţiei de cercetare a NATO.

În prezent, fizicianul Paul Dolea şi Octavian Cristea, cele două minţi luminate ale Observatorului, colaborează în două proiecte cu specialiştii unei organizaţii din cadrul NATO. Ele presupun detectarea obiectelor aflate în spaţiul cosmic, la până o mie de kilometri altitudine, dar şi construirea unei staţii care să recepţioneze informaţiile care vor fi emise de un satelit, ce va fi lansat peste doi ani. Cercetătorii, care au investit în construirea Observatorului Astronomic Mărişel, cel mai înalt din România, aflat la o altitudine de 1.120 de metri, sunt singurii români implicaţi în cele două proiecte demarate acum trei ani.

„Cu toate că suntem o mică firmă privată, rezultatele lucrărilor noastre au fost bine apreciate atât la nivel naţional, cât şi în străinătate, astfel am început să fim invitaţi să luăm parte, cu lucrări şi prezentări, la diverse manifestări ştiinţifice“, a spus Dolea. „Lucrăm în două proiecte pentru NATO-Research and Technology Organization (Organizaţia de Cercetare şi Tehnologie a NATO, n.r.) ca specialişti în domeniul comunicaţiilor spaţiale şi supravegherea adâncă a spaţiului extraatmosferic“, a declarat Octavian Cristea, care a participat la evenimente nu doar sub egida Alianţei, ci şi a NASA.

Parabola Mesh, a doua a fizicienilor. Foto: Radu Neag

Parabola Mesh, a doua a fizicienilor. Foto: Radu Neag

Fizicianul, printre cei mai buni din ţară

Paul Dolea este unul dintre cei mai buni radio-astronomi din România şi este recunoscut şi la nivel internaţional. „Nu e ţinta noastră să căutăm extratereştri, dar căutăm să ascultăm universul“, a ţinut să precizeze Dolea. Practic, prin studiile şi experimentele sale încearcă să completeze astronomia deja cunoscută cu o parte care poate fi auzită, prin unde radio de foarte joasă frecvenţă. Fizicianul, care a lucrat şi ca metrolog, este implicat şi în proiectul prin care se va realiza primul satelit românesc. „Este vorba despre nano-satelitul Goliat, ce ar urma să fie lansat în spaţiu în 2011“, spune Paul Dolea.

Visul celor doi cercetători este de a pune bazele unui observator astronomic performant la Mărişel. Primii paşi au fost făcuţi deja, iar dacă vor reuşi să obţină finanţări, nimic nu-i va putea opri. Pe două terenuri alăturate din Mărişel, Paul Dolea a proiectat şi a realizat un observator astronomic. În principal, observatorul va fi folosit pentru radio-astronomie, iar acolo vor fi instalaţi toţi senzorii necesari pentru a asculta sunetele din univers. „Proiecte sunt, dar cu banii ne descurcăm mai greu“, completează Cristea.

Ei doresc să pună şi bazele unei „Şcoli de vară“, specializată pe astronomie, comunicaţii spaţiale şi radioastronomie, la care să participe elevi şi studenţi români.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite