Cluj: Herta Müller, de la reduceri la bestseller

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Herta Müller, de la reduceri la bestseller
Cluj: Herta Müller, de la reduceri la bestseller

Până ieri, cărţile laureatei cu Nobel se găseau la Cluj la preţ redus - 4,99 lei. Librăriile clujene au comandat ieri masiv cărţile scriitoarei Herta Müller, născută în România şi distinsă tot ieri cu Premiul Nobel pentru Literatură.

Librăriile din Cluj au fost prinse pe picior greşit, odată cu anunţarea câştigătoarei Premiului Nobel pentru Literatură, deoarece acestea nu mai puneau spre vânzare de multă vreme cărţile scrise de Herta Müller.

„Am avut în anii trecuţi, să zicem acum doi ani. Cu siguranţă vom primi în scurt timp, mai ales că a fost distinsă cu Nobel”, a declarat unul dintre consultanţii de vânzări din cadrul Diverta, de pe strada Universităţii.

Herta Müller la „superofertă”

Dacă la librăriile Gaudeamus şi Humanitas mai există un singur exemplar al volumului „Este sau nu este Ion”, cele două bucăţi rămase din romanul „Animalul Inimii” au fost epuizate ieri la Cărtureşti, imediat după anunţarea distincţiei acordate Hertei Müller.

Mai mult, la librăria din Iulius Mall scrierile autoarei se vindeau în trecut la reducere, la doar 4,99 volumul. „Este o ipocrizie din partea cititorilor români, care deşi n-o cunosc, îi vor cumpăra acum cărţile datorită acestui premiu, nu neaparat pentru că i-ar recunoaşte valoarea literară”, a explicat Raul Sebastian Pavel, librar la Cărtureşti.

Se comandă acum cărţi şi din Germania

Librăriile speculează acum intensa mediatizare a scriitoarei de origine română şi au comandat deja cărţile editate în România sau chiar şi cele publicate în Germania, convinşi fiind că ele se vor vinde ca pâinea caldă.

„Cele scrie în germană se vindeau cel mai bine la noi, ieri am comandat şi sperăm ca în zece zile să ajungă coletele din Germania. Clar, acum ele se vor vinde foarte bine. Mediatizarea ajută enorm”, a declarat Erna Weghofer, directorul librăriei Gaudeamus, de pe strada Iuliu Maniu, în a cărei vitrină era deja expusă singura carte din stoc, cu menţiunea „Premiul Nobel pentru Literatură 2009”.

Clujenii n-au citit cărţile Hertei Müller

Librarii sunt siguri că în următoarea perioadă nici nu se va mai pune problema vânzării unor cărţi ale premiantei cu Nobel la reducere, indiferent de vechimea lor. Costul acestora va ajunge chiar şi la 50 de lei, chiar dacă puţini dintre clujeni cunosc biografia scriitoarei.

„Am mai auzit despre ea, dar trebuie să recunosc că nu am citit niciun titlu. Acum cred că mi-a stârnit mai mult interesul ”, a declarat Arpad Sogor, unul din clujenii aflaţi ieri în librăria Humanitas.

Herta Müller a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură pe 2009. Scrierile ei prezintă în mod poetic viaţa sub dictatura comunistă în România.


CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

   

image
image
image
image
image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite