Monica Pintea, designerul cu bursă la Atena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Pintea şi-a prezentat ţinutele la Săptămâna Modei de la Iaşi
Monica Pintea şi-a prezentat ţinutele la Săptămâna Modei de la Iaşi

Monica este în ultimul an la Universitatea de Artă şi Design Vestimentar din Cluj-Napoca, secţia design vestimentar. Deşi are doar 22 de ani, activează în domeniul modei de mai bine de şapte ani.

Primele experienţe în domeniul modei le-a avut ca model, tânăra prezentând la diferite manifestări atât în judeţ cât şi în ţară.

„Am început ca model la ceea mai importantă agenţie de modele din Satu Mare, Gaby’s Models şi am prezentat pentru creatori importanţi din Oradea şi Bucureşti. Trebuie să recunosc că am fost tot timpul fascinată de lumea modei, dar în special de designul vestimentar. Experienţa pe care am căpătat-o ca model m-a ajutat să pătrund mai uşor  tainele designului vestimentar. I-am admirat tot timpul pe cei care veneau să le prezentăm colecţiile şi ca atare m-am hotărât că aceasta este meseria pe care doresc s-o urmez“, ne spune Monica.

Ca atare, tânăra s-a înscris la Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca şi se declară foarte mulţumită de ce face. „Învăţăm lucruri foarte interesante şi mă declar foarte mulţumită de cum se pune problema aici. Nu degeaba această instituţie este cotată printre cele mai valoroase de profil din ţară“, spune tânăra.

A început să organizeze colecţii de grup din anul II, pe care le-a prezentat la Expo Transilvania sau în Polus. Monica ne spune că această colecţie de grup a ajutat-o să poată crea ceva original, dar şi ceva care să se plieze ca un tot unitar cu celelalte. „Erau colecţii conceptuale care nu se adresează publicului consummator, ci mai degrabă unui public avizat“, mai spune Monica. Anul trecut a fost prezentă la Săptămâna Modei de la Iaşi, unul dintre cele mai importante evenimente de modă din ţară, unde participă  cei mai importanţi creatori de modă din ţară, dar şi masteranzi de la design vestimentar. „Pentru mine a fost o experienţă nemaipomenită, deoarece m-am aflat în preajma numelor mari din moda românească“, explică tânăra.

A studiat vechile tehnici greceşti

Anul trecut Monica a câştigat o  bursă de studiu la Atena, unde a stat patru luni. „Am avut ocazia să studiez acolo tehnica imprimării şi vopsirii textilelor, lucruri noi pentru mine. Am studiat de la tehnicile ancestrale, folosite de vechii greci, numită batik, până la cele mai moderne, tie-dye şi black printing. A fost o bursă foarte bine venită, deoarece tehnicile învăţate aici mă vor ajuta foate mult să le aplic în colecţiile viitoare“, spune  Monica.

Momentan, sătmăreanca este în ultimul an de facultate şi îşi pregăteşte lucrarea de licenţă. „Deja am avut prima colecţie personală, pe care am prezentat-o la Miss Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Satu Mare, iar ecourile au fost mai mult decât favorabile“, încheie Monica.  

Ce-i place

Îi place foarte mult să citească şi să fie la curent cu noutăţile din branşa modei. Îi plac excursiile şi călătoriile, după cum îi place mult să joace tenis de câmp, sport pe care îl practică de mică.

Ce nu-i place

Nu-i plac răutatea şi egoismul oamenilor din ce în ce mai întâlnite în zilele noaste. „Nu îmi place faptul că nu avem un institut de modă în ţară. E păcat că nu este suficientă deschidere către tineri, nu li se oferă posibilităţi de lansare. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, nu ar mai pleca toţi tinerii valoroşi în străinătate“, susţine tânăra.

Cum sunt receptaţi designerii vestimentari din noul val?
M.P – Să ştii că din ce în ce mai bine, în special de către critica de specialitate de afară. Sunt tineri designeri foarte apreciaţi în străinătate, însă cred că în primul rând aprecierea ar trebui s-o primim acasă prin oportunităţile rezervate.

Ai vreun creator de modă preferat?
M.P- Da, şi chiar mai mulţi. De pildă îmi plac foarte mult John Galliano, Alexander McQueen şi Donatela Versace, iar de la noi de Ingrid Vlasov şi Irina Schrotter.

Profil
Născută: 24 iulie 1988, la Satu Mare
Studii: studentă în anul III Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca
Familie: Necăsătorită

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite