Cluj: VIDEO FOTO Moartea nu-i sperie pe muncitorii de la Bechtel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: <b>VIDEO FOTO</b> Moartea nu-i sperie pe muncitorii de la Bechtel
Cluj: <b>VIDEO FOTO</b> Moartea nu-i sperie pe muncitorii de la Bechtel

„Adevărul“ vă prezintă, în premieră, un reportaj incognito, realizat pe timp de noapte pe şantierul Autostrăzii Transilvania

Ţărâna de pe mormintele celor doi muncitori ce şi-au găsit sfârşitul pe şantierul Autostrăzii Transilvania e încă proaspătă. Asta nu-i opreşte pe colegii lor să lucreze la foc continuu, în miez de noapte, pe şantierul Bechtel.

Vezi aici imagini suprinse noaptea pe şantierul autostrăzii

În bezna nopţii, braşoveanul Marian Vădan şi Gheorghe Sevastian Bubău, din Luduş, au plătit tribut autostrăzii cu viaţa lor. Colegii în salopete portocalii spun că erau suprasolicitaţi de faptul că trăgeau din greu pentru sporul de câteva sute de lei plătit de Bechtel celor care aleg tura de noapte. Asta înseamnă muncă pe şantier de la 18.00 până la 04.00, în condiţiile în care salariul nu depăşeşte 2.000 de lei.

Citeşte şi

„Nu avem voie să vorbim”

Noaptea, autostrada încă nefinalizată arată ca un drum al cărui capăt nu îl întrezăreşti. Mereu te aştepţi să dai de un hău plin de moloz – „moarte“ sigură pentru maşină. Din kilometru în kilometru, reflectoare albe luminează calea camioanelor ce huruie pe asfaltul proaspăt turnat. Afară nu sunt mai mult de zece grade, iar vântul tăios îţi ucide orice poftă de aer curat. Asta nu îi opreşte pe bărbaţii în salopete portocalii să monteze balustradele de pe marginea şoselei ori să supravegheze descărcarea camioanelor. Când zăresc maşina „străină“ care opreşte lângă ei, câţiva muncitori iau o pauză. „Nu avem voie să vorbim”, spune unul dintre ei. Un coleg de-al său e puţin mai volubil, dar tot zgârcit la vorbă: „Nu ne e frig, ne-am obişnuit”.

 

Pauză la „fetiţe”

În tura de noapte lucrează câteva sute de muncitori, de la camionagii la şoferi de microbuze, sudori ori şefi de echipă. Pe distanţa a 42 de kilometri, între Gilău şi Turda, zeci de camioane se perindă, tot la câteva minute distanţă unul de altul. Câteva dintre ele sunt parcate în benzinăriile de la marginea Turzii. Aici, muncitorii vină să bea o cafea şi uneori se întreţin cu cele câteva tinere ce practică cea mai veche meserie din lume.

image
image



Despre cei doi muncitori morţi la finele săptămânii trecute nu se mai vorbeşte decât în şoaptă. „Cred că au fost neatenţi”, comentează un muncitor, în timp ce face o pauză de ţigară. Oficial, nu se ştie încă ce a dus la tragediile din noaptea de joi spre vineri. Ancheta Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj are termen de finalizare luni, 19 octombrie, după care dosarul va fi trimis la Bucureşti pentru a fi avizat. Ulterior, concluziile vor fi făcute publice.

În paralel, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj, respectiv Turda, desfăşoară propria anchetă penală privind cauza şi împrejurările în care cei doi muncitori şi-au pierdut viaţa.

image

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/AUTOSTRADA NOAPTEA.flv iurl=/editor_files/Image/AUTOSTRADA NOAPTEA_wmv1.jpg wmurl=/editor_files/Image/adev_tv.jpg width=400 height=400 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false



Vremea strică planurile constructorului

„Lucrul la structuri a fost reluat după o întrerupere de o zi. În acest timp, s-au efectuat cercetări la locurile în care s-au produs accidentele, şi s-au reluat toate procedurile de training în privinţa protecţiei muncii. S-a căutat identificarea lucrurilor care nu au mers bine, pentru a trage învăţămintele necesare din aceste tragedii. Termenul de predare a tronsonului Gilău- Turda nu va fi afectat de această întrerupere, în schimb faptul că vremea s-a înrăutăţit nu mai permite lucrări de asfaltare. Dacă timpul va fi favorabil, vom respecta termenul de 1 decembrie”, a declarat Bogdan Sgârcitu, director de comunicare în cadrul Bechtel.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite