Mită la Poliţie. Poliţiştii acuzaţi că au luat mită află marţi dacă vor fi cercetaţi după gratii sau în stare de libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recursul procurorilor la decizia judecătorului Tribunalului Cluj, care a dispus ca cei şase poliţişti reţinuţi, miercurea trecută, pentru luare de mită, să fie cercetaţi în stare de libertate se va judeca săptămâna viitoare, marţi.

Judecătorul Marius Lupea de la Tribunalul Cluj şi-a motivat decizia susţinând că „probele din care rezultă pericolul social concret pe care l-ar reprezenta pentru ordinea publică lăsarea în libertate a inculpaţilor" nu sunt suficient de puternice pentru ca cei şase poliţişti care au luat mită pentru a modifica înregistrările radar ale şoferilor care depăşeau viteza legală să fie trimişi după gratii.

„În cauza de faţă, din amploarea relativ redusă a activităţii infracţionale desfăşurate de inculpaţi, relevată de perioada scurtă de timp pe care s-a derulat această activitate (aproximativ două luni), de numărul redus de acte de luare de mită comise de aceştia (între două şi şapte astfel de acte de luare de mită), de sumele de bani relativ mici (de ordinul zecilor sau sutelor de lei) pretinse ori acceptate de inculpaţi pentru a nu proceda la sancţionarea contravenţională a unor contravenienţi (persoane care, de cele mai multe ori, provoacă acest comportament infracţional, prin iniţiativa de a se «înţelege» cu poliţiştii pentru a nu fi sancţionaţi contravenţional), din împrejurarea că odată cu punerea în mişcare a acţiunii penale inculpaţii au fost puşi la dispoziţie, în conformitate cu prevederile art.65 alin.2 şi 4 din Legea nr.360/2002 privind Statutul poliţistului (neexistând astfel în mod obiectiv posibilitatea comiterii unor fapte similare de către inculpaţi, în situaţia în care ar fi cercetaţi în stare de libertate), din circumstanţele personale şi familiale ale inculpaţilor (situaţia lor trebuind privită şi din această perspectivă, potrivit dispoziţiilor art.136 alin.8 C.pr.pen., nu doar din perspectiva funcţiei deţinute), reies probe că lăsarea lor în libertate nu poate prezenta un pericol concret pentru ordinea publică, după cum nu poate reprezenta nici o încurajare pentru alţi poliţişti de a săvârşi fapte similare, câtă vreme faţă de inculpaţi se vor lua măsuri procesuale preventive neprivative de libertate, iar aceştia au fost puşi la dispoziţie şi vor suporta, în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, consecinţelor faptelor săvârşite atât sub aspect penal, cât şi din perspectiva funcţiei deţinute", se mai arată în motivarea deciziei Tribunalului Cluj.

Potrivit avocatului unuia dintre poliţişti, recursul se va judeca abia săptămâna viitoare. „Termenul a fost fixat pentru marţi", a confirmat avocatul Anatol Pânzaru.

Procurorii au percheziţionat, săptămâna trecută, casele a opt poliţişti din Cluj, suspectaţi că luau mită de la şoferi pentru modificarea datelor radar. Şase din cei opt poliţişti au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi au fost prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă. Niciunul dintre aceştia nu a primit însă mandat de arestare preventivă, iar a doua zi după eliberare, unul dintre poliţişti, Ioan Mureşan, s-a pensionat.

Poliţiştii suspectaţi de luare de mită se pare că primeau 40 - 50 de euro pentru modificarea înregistrărilor radar ale şoferilor care depăşeau viteza legală. Mai mulţi şoferi au depus plângeri cu privire la practica celor opt poliţişti.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite