Mirela Codreanu ajută copiii cu probleme neuromotorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este directoarea singurei grădiniţe de zi pentru copii cu probleme neuromotorii din Cluj şi printre puţinele din ţară.

Copiii pe care Mirela şi colegele ei îi au în grijă la Grădiniţa Malteză sunt aduşi de către părinţi de la vârste fragede, unii chiar mai mici de trei ani. „În majoritatea cazurilor, ne ocupăm de copii până când putem să îi orientăm spre o altă formă de învăţământ. Cel mai fericit scenariu este când familia apelează la noi din timp, iar şansele de recuperare sunt mai mari copilul reuşeşte să se integreze într-o formă de învăţământ public”, povesteşte Mirela.

În cazurile în care copilul nu are o dizabilitate severă, adică poate vorbi, poate umbla, atunci în câţiva ani de tratament el se poate recupera. „Sunt şi cazuri în care, deşi copiii au o vârstă de opt ani, ei au o etate mintală de câteva luni. În aceste cazuri nu poţi să gândeşti în perspectivă că va putea merge cândva la şcoală. În astfel de cazuri scopul nostru este creşterea gradului de comfort al vieţii. Mai simplu spus, fericirea copilului”, mai spune specialistul.

Lipsa de informare, principalul handicap

Din păcate însă, potrivit Mirelei, principalul handicap cu care trebuie să se lupte este lipsa de informare a multor familii care, necunoscând faptul că îşi pot ajuta pruncul, lasă vremea să treacă şi boala să se agraveze.
Iar de acest „sindrom” suferă nu doar locuitorii de la sate, a căror surse de informare sunt mai puţine, ci şi cei de la oraş. „Un exemplu foarte sugestiv este o familie care a plecat din satul în care locuia şi s-a mutat în chirie la Cluj pentru a-i oferi terapie copilului, care are şanse de recuperare. Astfel de oameni merită tot respectul, au făcut tot posibilul pentru pruncul lor”, adaugă directoarea grădiniţei.

În cei aproximativ 18 ani de existenţă, până în urmă cu doi ani, servicile Grădiniţei Malteze au fost gratuite. Problemele financiare s-au abătut însă şi asupra ONG-ului, care s-a văzut nevoit să apeleze şi la sprijinul părinţilor pentru a-şi desfăşura activitatea.
„Acum percepem o taxă de 100 de lei pe lună. Nu e mult, dar înainte de ofeream serviciile gratuit”, destăinuie Mirela, care adaugă că în cazul familiilor cu posibilităţi financiare foarte reduse se renunţă şi la această taxă.

Cea mai bună terapie, prietenia

În viitorul apropiat speră să demareze un nou proiect social, care să vină în ajutorul integrării copiilor cu probleme. „Vrem să începem un parteneriat cu câteva şcoli din Cluj, în cadrul căruia copiii de acolo să îşi petreacă timp jucându-se împreună cu copiii de la noi”, povesteşte directoarea, subliniind faptul că, de foarte multe ori, cea mai bună terapie, pentru copii, este prietenia.

Întrebare şi răspuns
Lucraţi de 18 ani în acest domeniu, cu siguranţă aţi avut ocazia să încercaţi altceva. De ce nu aţi făcut-o?
Pentru că nu cred că aş putea lucra cu altcineva, sau în alt domeniu, dacă nu cu copii. Faptul că îi ajuţi foarte mult pentru mine e important. Au fost momente în care m-am gândit să renunţ, în care m-am gândit să plec din ţară... toată lumea cochetează cu această idee, dar nu m-am gândit niciodată foarte serios. Mai mult, la un ONG munca nu este niciodată plictisitoare. Întotdeauna trebuie să înveţi lucruri noi, fie din plăcere, fie din nevoie.

Ce-i place
„Îmi plac copiii. Foarte mult. Îmi place bunătatea din oameni. Chiar dacă de multe ori este ascunsă şi greu de găsit. Trebuie doar scoasă la suprafaţă. Lucrând în acest domeniu de atâţia ani mi-am dat seama că toţi oamenii sunt buni, doar că unii nu ştiu acest lucru. Trebuie doar să vadă că există alţi oameni care au nevoie de ajutorul lor”, spune femeia.

Ce nu-i place
„Nu îmi place faptul că sunt promovate valori greşite şi din păcate pentru copii, modele greşite de educaţie. Nu îmi plac oamenii care ar face orice pentru bani, şi care din păcate sunt din ce în ce mai mulţi şi nu au limite pentru a-şi atinge nevoile materiale”, crede Mirela Codreanu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite