Mircea Dinescu: Andreicuţ, un caz atipic - nu s-a oferit să colaboreze cu Securitatea, ci a fost şantajat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Dinescu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat, vineri, pentru "Gândul", că noul mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuţ, a fost "un caz atipic", deoarece, faţă de alţi preoţi, nu s-a oferit să colaboreze cu Securitatea, ci a fost şantajat, Dinescu apreciind că a avut dreptate în instanţă.

"A câştigat în instanţă şi cred că a avut dreptate", a declarat Mircea Dinescu, citat de Mediafax. "Din câte îmi amintesc, Andreicuţ a fost un caz atipic. Faţă de alţi preoţi, nu s-a oferit să colaboreze cu Securitatea, ci a fost şantajat. Din câte îmi amintesc, a fost o poveste cu un student pentru care intervenise. Securitatea l-a ameninţat cu închisoarea, iar Andreicuţ a semnat angajamentul de colaborare ca să scape", a relatat Dinescu pentru "Gândul".

Acest lucru se întâmpla în 1983, când Andrei Andreicuţ a fost acuzat că a mituit un profesor de la Seminarul Teologic din Bucureşti pentru a accepta un student.

Mircea Dinescu spune, însă, că Andreicuţ nu a fost un "turnător" activ.
"Nu a fost ceea ce se cheamă un turnător. E un caz cum nu am mai întâlnit în rândul preoţimii care a colaborat cu Securitatea. Un caz atipic. Marea majoritate nu numai că semnau angajamente, dar încercau să facă o carieră în Securitate, pentru că aşa se putea promova", a declarat Dinescu.
Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, a fost ales, vineri, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în funcţia de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, rămasă vacantă după moartea IPS Bartolomeu.
Pentru postul de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului au candidat arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, şi episcopul vicar Irineu Bistriţeanul.

Andrei Andreicuţ a fost acuzat şi de colaborare cu fosta Securitate, iar în 2007 CNSAS a stabilit că a făcut poliţie politică. Ulterior, ierarhul a atacat în instanţă decizia CNSAS, iar Curtea de Apel Alba Iulia i-a admis contestaţia formulată şi a constatat nulitatea deciziei consiliului.
Arhiepiscopul de Alba Iulia a susţinut în mai multe rânduri că nu "a turnat" pe nimeni şi că nu a făcut poliţie politică, ci, din contră, că a fost "hăituit" de securitate.

El a susţinut ca Securitatea l-a urmărit ani la rând şi chiar l-a împiedicat să plece la studii în străinătate, deşi a luat de două ori examenele pentru bursă, iar pentru doctorat a fost nevoit să dea examenul de cinci ori.

IPS Andrei spunea că fosta Securitate i-a percheziţionat casa pentru a căuta anumite scrieri ale părintelui Gheorghe Calciu pe care le avea, s-a opus numirii sale ca preot în Cluj şi ca duhovnic la Seminarul Ortodox din Cluj-Napoca. El a spus ca erau urmăriţi toţi cei care îl vizitau, amintindu-l pe părintele Nicolae Steinhardt.

Andrei Andreicut a recunoscut că a fost nevoit să semneze un angajament cu fosta Securitate şi i s-a dat numele de cod "Ionică", ierarhul, pe atunci preot în Turda, fiind cunoscut în parohia sa ca "părintele Ionică".
Andreicuţ a recunoscut că a semnat angajamentul sub presiunea Securităţii, însă de fiecare dată a spus că nu a dat note informative şi nu a "turnat" pe nimeni.
El a scris şi o carte în care îşi povesteşte această perioadă a vieţii şi câteva dintre presiunile la care a fost supus, ca preot, de fosta Securitate.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite