Clujeanul Mircea Curteanu, militarul care trăieşte prin muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Curteanu, militarul care trăieşte prin muzică
Mircea Curteanu, militarul care trăieşte prin muzică

Maiorul este dirijorul Fanfarei din cadrul Garnizoanei Cluj, cu care reprezintă cu succes atât România la cele mai importante festivaluri de specialitate din occident.

Mircea Curteanu iubeşte muzica încă din copilărie. Militarul care în prezent este dirijorul Fanfarei din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj spune că îşi aminteşte cu plăcere cum a învăţat primele note încă din clasa I, elev fiind la Şcoala de Muzică din Satu Mare.

„Primul instrument la care am început să cânt a fost vioara, chiar din clasa I. Ulterior, din clasa a cincea am început să cânt la pian. Pregătirea desăvârşită în mediul muzical m-a făcut să mă consider privilegiat acum că pot profesa şi eu în acest domeniu”, spune maiorul Curteanu.

În clasa a VIII-a povesteşte că a fost nevoit să facă o alegere care urma să-i schimbe viaţa. „Trebuia să aleg dacă vreau să activez ca muzician obişnuit sau ca unul militar. Am încercat această variantă şi mă bucur că a fost o alegere bună”, povesteşte dirijorul.

Pioner în fanfară
 
Militarul spune că atracţia pentru fanfară i-a venit de când era pioner la şcoală şi participa la diferite demonstraţii muzicale. „După absolvirea Şcolii Militare, am fost încadrat ca subofiţer la Muzica Reprezentativă a Armatei, structura etalon a muzicii militare româneşti. Ulterior am devenit dirijorul fanfarei din cadrul Brigăzii 11 Infanterie Motorizată din Oradea, iar din 2003 mă aflu la Cluj”, povesteşte maiorul Curteanu.

La garnizoana clujeană are în subordine 28 de subofiţeri instrumentişti cu care lucrează săptămâni întregi în vederea pregătirii unui concert. „E o meserie complexă, însă frumoasă şi care în final îţi aduce multe satisfacţii. Fiecare din cei 28 de subofiţeri are propriul stil şi trebuie să lucrez cu fiecare în parte”, dezvăluie el.

Apreciaţi de public

Una dintre cele mai mari bucurii pentru membrii fanfarei clujene este să participe la evenimentele publice ale armatei. Maiorul Mircea Curteanu spune că atât el, cât şi colegii lui se simt apreciaţi de clujenii care asistă la manifestaţii, iar la finalul recitalului emoţiile îi compleşesc.

„Nu se poate să nu vibrez la reacţia publicului. E foarte emoţionant şi ne bucurăm că noul comandant al Diviziei, generalul Avram Cătănici, chiar ne impune să participăm frecvent la astfel de manifestări”, mai povesteşte „militarul-artist”.

Muzică de armată, la Cluj

Astăzi este ultima zi în care clujenii mai pot asista la Festivalul Muzicii de Cameră şi Interpretare Solistică „Tudor Jarda” a Formaţiunilor Instrumentale şi Soliştilor din Armată, desfăşurat la Cercul Militar din Cluj, cu începere de la ora 18.00. În cursul serii de astăzi va avea loc premierea celor mai buni instrumentişti din cinci garnizoane din ţară. Intrarea este liberă.

Ce-i place
„Îmi place profesionalismul şi apreciez bunul simţ la oameni, respectiv persoanele care se manifestă într-un mod deosebit”, arată maiorul.

Ce nu-i place
„Nu-mi place impostura şi îi detest pe cei care încearcă prin orice mijloace să obţină diferite avantaje”, spune militarul.

Întrebări şi răspunsuri:

R.: De ce este importantă fanfara pentru armată?

M.C: Armata are nevoie de noi şi de fanfară pentru că suntem cei care promovăm cultura românească, dar şi dăm culoare prezentărilor publice.

R.: La ce alte festivaluri aţi participat?

M.C.: Suntem invitaţi destul de frecvent la festivaluri de acest gen din Germania şi Ungaria, unde reprezentăm România, dar şi Clujul.

NĂSCUT: 28.01.1970, Satu Mare
STUDII: Academia de Muzică Bucureşti, Şcoala Militară de Muzică Bucureşti
STARE CIVILĂ: căsătorit, doi copii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite