Cluj: Mircea Purdea este omul orchestră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Mircea Purdea este omul orchestră
Cluj: Mircea Purdea este omul orchestră

Regizorul de film de animaţie care a debutat la Anim’est este şi informatician, grafician, motociclist, muzician, sculptor, fotograf şi filosof

Mircea Purdea este o persoană extrem de ocupată. Pe lângă slujba de administrator de reţea, el compune muzică şi face filme de animaţie. În timpul liber evadează pe munte cu bicicleta sau motocicleta

Când a terminat liceul, avea deja un studio de radio pe internet, primul de acest gen din ţară. Când a terminat facultatea, lucra deja pentru firme americane, la realizarea de programe de calculator sau administrarea de reţele.

Mircea Purdea a fost prezentat de organizatori la Festivalul filmului de animaţie Anim’est, organizat săptămâna trecută de Centrul Cultural Francez, la secţiunea debut. Nu a fost prima sa peliculă, alte filme de animaţie fiind în sertarul său. Ce nu a spus în faţa publicului de la Cinematograful Victoria, unde a vorbit despre pelicula sa conceptuală „Liminal Introspect”, este faptul că toţi banii pe care îi câştigă din activităţile informatice îi investeşte fie în filme, fie în aparatura pentru producerea de muzică.

Voce americană la licitaţie

Este atras de animaţie, datorită caracterului său abstract. Nu este însă un hobby facil. Trebuie bani şi timp, dar oferă satisfacţii deosebite. „Spre deosebire de filmul live action, care antrenează privitorul în principal la nivel afectiv, animaţia poate stimula privitorul la nivel intelectual”, spune Mircea.

Face filme de acest gen de cinci ani. Până la filmul următor, care se află doar în faza de proiect, va face câteva videoclipuri. Titlul prezentat la festivalul recent a fost realizat cu multă muncă. Fiecare cadru a trebuit fotografiat separat.

Coloana sonoră i-a fost realizată de un actor american, pe care l-a selectat tot pe internet. „Animaţia este o artă complexă, care necesită un efort considerabil, inclusiv financiar”, recunoaşte tânărul regizor. Păpuşile confecţionate pentru animaţie sunt sculptate de el în prealabil.

Multilateral dezvoltat

De doi ani, tânărul compune şi interpretează muzică. Cântă la chitară, dulcimer, pian, drums.  Un gen mai rar întâlnit, drone/doom experimental. Are propria sa formaţie, „Exhalus”, în care este singurul interpret, la mai multe instrumente. A scos singur mai multe CD-uri, dar şi în cooperare cu alte formaţii din străinătate (de exemplu „Persistence in mourning”- SUA).

Este implicat şi în „goatdrone”, un proiect deschis, la care poate participa oricine prin internet. „Genul acesta de muzică nu este practicat sau apreciat în România, însă prin străinătate are un anumit număr de fani”, spune el. Pentru că deocamdată o face doar din pasiune, muzica sa poate fi ascultată gratuit pe pagina sa de internet, exhalus.net. Nu demult, pe internet puteai găsi postul său de radio, singurul de acest gen, la vremea respectivă.

La sfârşit de săptămână evadează în munţi sau la competiţii cu bicicleta sau cu motocicleta, unde vânează instantanee cu aparatul său, pentru site-ul propriu. În rest, toate activităţile sale profesionale sau hobby le face de acasă, unde are computerul şi un veritabil studio muzical.

Născut
Sibiu, 29 ianuarie 1983

Studii
Master în filosofie la Universitatea Babeş-Bolyai, student la o facultate de computing&design din Anglia

Experienţă
Administrator reţea, dezvoltator programe

Hobby
Muzica drone, grafică, bicicleta, motocicleta

Stare civilă

Necăsătorit

Ce-i place: Internetul, pentru că deschide foarte multe oportunităţi şi îţi permite să intri în legătură cu oameni şi idei care se află dincolo de locaţia ta fizică

Ce nu-i place: Oamenii necivilizaţi. „Pe internet îi eviţi, dar în oraş te izbeşti peste tot de ei. De exemplu,  pe pistele de biciclişti, fie ei pietoni sau maşini”, remarcă tânărul

Întrebări şi răspunsuri

Cât îţi ia să realizezi un film de animaţie?

E un efort considerabil în timp şi bani. Depinde de tehnica folosită, de complexitatea animaţiei şi de nivelul calitativ. Sunt luni şi chiar ani iar materialele costă bani. Singura „remunerare” este că ai reuşit să creezi ceva ce pentru tine şi poate şi pentru alţii are valoare.

Cum împaci atâtea activităţi?

Lucrând prin internet, de acasă, ai un orar flexibil, ceea ce-ţi permite să faci sport şi în timpul săptămânii, nu doar în weekend. O ieşire scurtă pe dealuri te ajută să te mai desprinzi. Genul de libertate care nu este disponibilă în orice sector, dar care în IT merge.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite