Milionarul acuzat de trafic de influenţă, încătuşat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri clujean Liviu Florian este acuzat de trafic de influenţă, se arată într-un comunicat al DNA. Clujeanul a fost reţinut joi seară, pentru 24 de ore, alături de alţi doi inculpaţi - Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu.

Potrivit DNA, în cursul lunii septembrie 2009, Liviu Florian a primit de la Nicoleta Dobrescu, o angajată a Biroului Vamal Halmeu, 130.000 de euro în schimbul promisiunii că-l va determina pe şeful Agenţiei Naţionale a Vămilor (ANV) să o delege în funcţia de şef al Vămii Halmeu. „Suma de 130.000 de euro a fost remisă inculpatului Florian Liviu în mai multe tranşe, prin intermediul inculpatului Savu Ion", se arată în comunicatul emis de DNA.

Pusă în funcţie imediat

La scurt timp după primirea sumei, la 23 septembrie 2009, Nicoleta Dobrescu a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al şefului ANV. La acea dată, şef al ANV era deja Radu Traian Mărginean, numit în acest post în februarie 2009, el fiind promovat de pe funcţia de director al Direcţiei de Supraveghere şi Control Vamal a ANV. Radu Mărginean a ajuns la Bucureşti în 2005, fiind transferat în „central" de la Biroul Vamal Oradea. La vremea respectivă, presa a pus propulsarea sa la Bucureşti pe seama unei relaţii apropiate cu Vasile Blaga, fost şef al Direcţiei Vamale Regionale Oradea.

În primăvara anului trecut, delegarea Nicoletei Dobrescu în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu a încetat, numirea fiind făcută pe perioadă determinată. De această dată, Liviu Florian, cu complicitatea aceluiaşi intermediar, Ion Savu, a cerut de la Nicoleta Dobrescu suma de 300.000 de euro, cu promisiunea că va obţine o nouă numire a sa în aceeaşi funcţie. Aceşti bani n-au mai ajuns însă la Florian. „Nu am fost anunţaţi oficial în legătură cu cercetările care o privesc pe angajata noastră. În momentul în care vom primi informări oficiale, vom transmite conducerii ANV, care va decide în privinţa funcţiei acestui inspector", spune Gheorghe Ţârlea, actualul şef al Biroului Vamal Halmeu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite