Miliardarul Gicu Gânscă, acuzat de manipularea pieţei de capital, a fost achitat de Curtea de Apel Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gicu Gânscă
Gicu Gânscă

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au decis, miercuri, achitarea omului de afaceri Gicu Gânscă care era acuzat de manipularea pieţei de capital. De asemenea, judecătorii i-au achitat şi pe Nilaş Rareş Doralin, Oprean Ana Maria, Dascăl Sergiu Dan, Baboş Ionuţ Horea pentru infracţiunile de manipulare a pieţei de capital şi fals informatic.

„În şedinţa publică din data de 27 iunie, Curtea de Apel Cluj a dispus, în baza dispoziţiilor art. 10 lit. d) C.pr.pen., respectiv lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, achitarea inculpaţilor Gânscă Gicu Agenor (pentru infracţiunea de manipulare a pieţei de capital în formă continuată) şi Nilaş Rareş Doralin, Oprean Ana Maria, Dascăl Sergiu Dan, Baboş Ionuţ Horea pentru infracţiunile de manipulare a pieţei de capital în formă continuată şi fals informatic (ca urmare a schimbării încadrării juridice dintr-o singură infracţiune de manipulare a pieţei de capital în formă continuată)" a declarat Claudia Ilieş, purtător de cuvânt la Curtea de Apel Cluj.

Hotărârea Curţii de Apel poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare.

Omul de afaceri Gicu Gânscă, prezent în Top Forbes, directorul general al SSIF BT Securities, Rareş Nilaş, şi alte persoane au fost trimise în judecată în 2011 de către procurorii DIICOT, pentru manipularea pieţei de capital.

Omul de afaceri Gicu Agenor Gânscă, directorul general al SSIF BT Securities, Rareş Nilaş, şi alte trei persoane au fost trimise în judecată de către procurorii DIICOT, pentru manipularea pieţei de capital. Conform rechizitoriului, cei doi, precum şi Ana Maria Oprean (agent de servicii de intermedieri financiare), Sergiu Dan Dascăl (director operaţiuni la SSIF BT Securities SA) şi Horea Ionuţ Boboş (economist la Target Capital Cluj) au fost trimişi în judecată pentru manipularea pieţei de capital, iar un avocat, Victor Rusa, a fost trimis în judecată, în acelaşi dosar, pentru mărturie mincinoasă. Conform rechizitoriului, Gânscă, administrator al mai multor societăţi, unele dintre ele cu profil de construcţii, este acuzat de manipularea bursei de capital în formă continuată, după ce a cumpărat pe baza unui antecontract de vânzare-cumpărare acţiuni la firma ACI Bistriţa, iar ulterior a oficializat tranzacţia pe bursă, pentru a-i da un aspect de legalitate.

Procurorii susţin că Gânscă a încheiat în 2007 cu directorul ACI Bistriţa, Ioan Blaga, un antecontract de vânzare-cumpărare, tranzacţia vizând două pachete de acţiuni, formate din 343.092 de acţiuni, respectiv de 3,66 milioane acţiuni. Tranzacţia la bursă s-a derulat la preţul stabilit înainte prin antecontractul de vânzare-cumparare a acţiunilor. Conform procurorilor, Gânscă a manipulat bursa cu ajutorul unor brokeri.

Manipularea pieţei de capital s-a materializat prin introducerea ordinelor de cumpărare şi de vânzare în acelaşi moment. Afacerea a fost făcută înainte de data tranzacţionării pe bursă, prin antecontractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor.

Dosarul a fost disjuns din cel în care preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a fost trimis în judecată tot pentru săvârşirea infracţiunilor de manipulare a pieţei de capital. Conform Topului Forbes 500 miliardari români, ediţia 2011, Gânscă are o avere de 11 milioane de euro, din construcţii şi imobiliare.

Procesul a fost suspendat în aprilie 2011 şi trimis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care a decis că piaţa RASDAQ nu este reglementată, şi reluat miercuri, la Curtea de Apel Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite