Mihai Pantiş merge la Mondialele de Scrabble

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanul va reprezenta România la Campionatul Mondial, competiţie ce va debuta în Malaezia peste două zile.

Clujeanul Mihai Pantiş a reuşit să-l învingă la scrabble pe Dan Laurenţiu Sandu, nimeni altul decât preşedintele Federaţiei Române de Scrabble şi va reprezenta România la Campionatul Mondial, competiţie ce va debuta în Malaezia peste două zile.

De la tabla de şah, la jocul de scrabble

A intrat în contact cu acest sport acum şapte ani, pe vremea când încă era jucător de şah şi participa la o competiţie, unde se desfăşura concomitent şi un concurs de scrabble.

„Era o acţiune de popularizare a acestui sport, în cadrul concursului. La început, însă, am luat-o doar ca pe o modalitate de a mă pregăti şi pune în aplicare ce învăţasem pentru concursurile la testele de limbă”, îşi aminteşte Mihai Pantiş. N-a luat prea în serios scrabble-ul până în 2006, când a bifat prima competiţie în limba engleză.

Ce câştigă din IT, investeşte în scrabble

Rezultatele n-au încetat să apară. Sportivul legitimat la clubul Universitatea din Cluj a câştigat numeroase competiţii de profil din România, dar şi din străinătate, reuşind să se califice la cel mai important concurs mondial, care se desfăşoară o dată la doi ani: „Este o mare onoare pentru mine să particip la Campionatul Mondial. Va fi, însă, extrem de greu, pentru că ştiu că este un nivel ridicat”.

Chiar dacă în viaţa de zi cu zi lucrează în IT, scrabble-ul nefiind în România un sport atât de popular încât să reuşească să trăiască de pe urma acestor rezultate, nu ratează niciun moment din timpul să liber. Deschide ori de câte ori are ocazia dicţionarul limbii engleze pentru a memora minim o sută de cuvinte, „norma” zilnică.

„Alţi sportivi nu învaţă şi sensurile. Eu învăţ atât cuvintele, dar cunosc şi sensurile a minim 20.000 de cuvinte, formate din şapte sau opt litere. Am fost chiar surprins la început. Am cunoscut sportivi care ştiau pe de rost zeci de mii de cuvinte, însă habar nu aveau care este semnificaţia lor”, a declarat sportivul.

Drum greu spre performanţă

El susţine că în scrabble, chiar dacă nu este un sport suficient de apreciat de către public, se ajunge la performanţă extrem de greu. Dacă primele câteva mii de cuvinte sunt uşor de memorat şi aplicat în jocul de scrabble, acest aspect devine din ce în ce mai dificil, odată depăşit un anumit plafon.
Acum practică acest sport la nivel mondial, doar din pasiune, fără să se gândească la profit.

Câştigă sume modice, acestea depăşind de foarte puţine ori 100 de euro, iar acoperirea costurilor de transport nici nu se pune în discuţie. Chiar dacă ştie că îi este aproape imposibil să se clasese în primii zece în Malaezia, clujeanul doreşte să facă o figură frumoasă, la primul campionat mondial la care participă.

De ce crezi că nu e suficient de apreciat acest sport?

Cred că nu e suficient de spectaculos pentru public. Şi mai e o problemă, cred eu, cea a limbilor. Scrabble-ul nu e un sport universal, se desfăşoară în foarte multe limbi. Însă ceea ce este foarte interesant, e că devine din ce în ce mai popular chiar şi în Europa.

La ce te-a ajutat practicarea acestui sport?

Dincolo de faptul că vorbesc limba engleză foarte bine, m-a ajutat şi l-a dezvoltarea gândirii analitice. Aşa se explică şi faptul că foarte mulţi jucători de scrabble, care au reuşit să facă performanţă, fie la nivel naţional, fie la nivel internaţional, sunt matematicieni sau informaticieni.

Ce-i place:
„Ori de câte ori am ocazia, în timpul liber când nu fac scrabble, merg la munte, să schiez. Este una din pasiunile mele, exceptând sportul pe care-l practic de atâţia ani”, a mărturisit Mihai Pantiş.

Ce nu-i place:
„Nu-mi place faptul că acest sport nu este suficient de apreciat în România. Ceea ce mă bucură este faptul, că am fost sprijiniţi, pe tot parcursul ascensiunii mele în acest sport, de clubul la care sunt legitimat”

Nascut la: 4 noiembrie 1983, la Cluj-Napoca
Educaţie: Licenţiat în Informatică
Starea civilă: Necăsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite