Mihai Kiss, „dirijorul” celor mai apreciate majorete din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Kiss
Mihai Kiss

Profesorul clujean este fondatorul şi antrenorul trupei de majorete UMF Madness, care a cucerit titlul european de două ori. Mihai Kiss îşi aminteşte că totul a început şi a continuat din dorinţa de a forma o trupă de majorete care să se impună.

UMF Madness sau, în traducere , Nebunia UMF, este trupa de majorete a Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj. Trupa a luat fiinţă în 1996, pe când clujenii nu au văzut niciodată o echipă care dansează sincron scuturând pompoane.

Cea mai bună echipă de majorete din Europa

 „Visele devin realitate atunci când crezi cu adevărat în ele” - este motto-ul cu care Kiss, împreună cu fetele de atunci, au făcut primii paşi pe drumul care a fost presărat, până în prezent, cu 20 de cupe obţinute la campionatele naţionale şi europene. După circa trei ani, echipa sa a fost înscrisă în primele competiţii.

Majoretele de la Cluj sunt, în acest moment, cele mai bune din ţară şi din Europa, UMF Madness câştigând, anul trecut, Campionatul European de Majorete, organizat în Franţa. „A fost un sentiment de nedescris. Am câştigat această competiţie în ţara-mamă a acestui sport, deoarece ceea ce facem noi este un sport”, ne-a povestit profesorul.

Mihai Kiss este angajat al universităţii clujene ca lector, fiind profesor de sport. „Ceea ce fac aici, în ce priveşte majoretele, e un hobby”, spune acesta zâmbind.

Coregrafia şi muzica îi aparţin

Profesorul antrenează în acest moment peste zece echipe de cadete, junioare şi senioare. Echipele de majorete din Cluj-Napoca conduse de Kiss şi-au propus să fie originale pe toate planurile. Antrenorul nu doar creează muzica pe care fetele dansează, ci realizează şi o coregrafie unică. „Ne-am inspirat la început de la alţii şi evident vedem ce fac celelalte trupe din ţară, dar noi mereu modificăm câte ceva. Vrem să venim în faţă cu altceva, ceva nou”, ne-a spus Kiss.

„Coregrafia e diversificată, e foarte important să se danseze pe toată scena, dansul să nu fie fix, adică fetele să se mişte în acelaşi loc. Sincronul este, de asemenea, foarte important”, ne-a explicat acesta. Antrenamentele au loc de trei ori pe săptămână, la acestea adăugându-se şi competiţiile la care iau parte clujenii.

Cât despre fetele care completează echipele, Kiss susţine că acestea se formează mereu şi, pe deasupra, au rezultate bune şi la şcoală. Trupele sunt formate din eleve şi studente. Interesant e faptul că în formaţii nu există nicio majoretă care să fie studentă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, potrivit clujeanului.

întrebări şi răspunsuri
La câte competiţii participaţi anual?
M.K.: Luăm parte la trei competiţii, respectiv judeţeană, naţională şi europeană, dar vrem să facem şi un campionat regional.

Care e cea mai plăcută amintire de când aţi fondat UMF Madness?
M.K.: Îmi amintesc de Mondialele din Italia, din 2007, am rămas impresionat de ce pot face acele echipe de majorete. Noi am fost doar invitaţi atunci. Am fost foarte fericit, de asemenea, când am câştigat Campionatul European organizat în Franţa.

ce-i place
„Îmi place foarte mult dinamismul Clujului”, a spus Kiss. De asemenea, profesorul apreciază faptul că oamenii sunt foarte deschişi, calzi şi primitori.

ce nu-i place

Singurul lucru care i-a venit în minte fondatorului echipei UMF Madness ţine de traficul rutier din Cluj-Napoca. „Nu-mi plac ambuteiajele care se creează în trafic”, a adăugat Kiss.

Profil
S-a născut la Reghin, în data de 27 ianuarie 1971
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, UBB
Profesie: profesor de sport
Stare civilă: necăsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite