Mihai Georgescu "şlefuieşte" vedetele de mâine ale „U“ Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul care a format fotbalişti precum Răzvan Cociş, Costel Gâlcă, Răzvan Raţ, Jean Barbu, Marius Bilaşco sau Mihai Răduţ, a preluat activitatea Centrului de Copii şi Juniori al Universităţii Cluj.

Profesorul Mihai Georgescu a semnat un contract pe trei ani cu clubul patronat de Florian Walter şi se va ocupa de descoperirea tinerelor talente, care ulterior să facă pasul spre echipa mare a „Şepcilor Roşii“. Într-o perioadă în care fotbalul românesc suferă cumplit la capitolul investiţiei în copii şi juniori, tehnicianul a început o muncă ale cărei rezultate vrea să le obţină în câţiva ani.

„Am făcut o triere din punctul de vedere al fondului de calităţi al fiecărui copil. Am avut loc o curăţenie extrem de severă la toate grupele, astfel încât au rămas numai cei cu reale calităţi şi cu mari perspective de a creşte. Acum avem copii de excepţie, începând de la grupele de 12 ani. Îmi aduc perfect aminte de turneul naţional din 1996, unde i-am văzut pe Tibi Bălan şi Alex Păcurar. Ei bine, vreau să vă spun că noi avem copii care sunt peste ei ca valoare“, spune profesorul.

Într-un an, cel puţin trei vor face pasul spre echipa mare

Odată cu preluarea frâielor centrului de către Georgescu, au dispărut aproximativ 60 de copii, despre care s-a considerat că nu au perspective de a progresa în viitorul apropiat. Fiecare grupă avea între 26 şi 32 de juniori, iar acum au rămas între 18 şi 22 de jucători, pentru a se putea lucra în condiţii normale. Acum urmează activitatea propriu-zisă, dar profesorul consideră că într-un an-doi, centrul va produce jucători pe bandă rulantă. „Cociş, Florescu, Bălan sau Păcurar sunt doar câteva exemple, vom produce chiar peste nivelul acesta. Avem portari, fundaşi, mijlocaşi şi atacanţi de mare talent, la toate grupele. Cel mai bun jucător al nostru cred că e Vlad Morar, dar sunt mulţi care sunt aproape de el. Nu vreau să dau nume, dar doi-trei, peste un an vor face pasul spre echipa mare. După un an de lucru vom putea face o ierarhizare. Din Cluj e foarte greu să mai faci cernere de jucători, dar noi am avut un mare câştig prin aducerea a aproximativ 20 de jucători de la şcoala de fotbal Ardealul“, declară Georgescu.

Condiţii de pregătire bune

Raportat la ceea ce se oferă la nivelul fotbalului pentru copii şi juniori în România, la Universitatea condiţiile de pregătire sunt bune şi, în viitor, vor deveni foarte bune. Proiectul patronului Florian Walter vizează o atenţie sporită pentru fotbalul juvenil al clubului, iar centrul condus de Georgescu se vrea a fi unul dintre cele mai bune din ţară. „Dorim să readucem spiritul universitar în rândul suporterilor, pentru că de acest lucru a dus lipsă clubul în ultimii ani. Talente sunt extrem de multe, dar e important ca ele să nu se piardă pe parcurs“, încheie experimentatul om de fotbal.

PROFIL
Născut: 26.08.1944, Piteşti
Familie: Căsătorit, are doi copii
Experienţă: Şcoala de fotbal „Nicolae Dobrin“, preşedinte FC Argeş, Şcoala de fotbal „Ardealul“.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
-Care credeţi că e cea mai mare problemă a României la acest nivel?
-Sunt mai multe, dar cele mai importante sunt lipsa unui sistem competiţional la nivel naţional, de atenţie asupra jucătorilor de 20-21 de ani. Eu am insistat ca fiecare club, indiferent din ce ligă, să fie obligat să folosească juniori crescuţi de club, dar nu am avut câştig de cauză deocamdată. Majoritatea cluburilor preferă să-şi completeze loturile cu jucători de afară, limitaţi. Calitatea instruirii juniorilor este o altă mare problemă.

-La ce nivel se află România în comparaţie cu ţările occidentale?
-Este destul de departe, din păcate. Acolo se investesc sume fabuloase în juniori, pe când la noi sunt extrem de multe probleme în fotbal, în general.  

CE-I PLACE
„Muncesc de dimineaţa până seara, din păcate timpul nu-mi permite să fac nimic. Mă pasionează activitatea în aer liber, să înot, să şofez, să schiez, să merg pe munte, dar rar mă prinde şi familia acasă“.

CE NU-I PLACE
„Faptul că Federaţia Română de Fotbal a scos obligativitatea unui număr de juniori în teren, indiferent de eşalonul fotbalistic. Ar trebui să existe şi în prima ligă un astfel de sistem“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite