Mihaela Griga e supărată pe Meşterul Manole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este una dintre cele mai active asistente educaţionale din cadrul PATRIR şi se ocupă de campaniile de prevenire a violenţei domestice. Nu este o feministă, îşi cunoaşte doar drepturile de om, şi încearcă să le transmită şi celorlalţi.

Cu un masterat în Gen şi Politici Europene trecut în CV, clujeanca coordonează, anul acesta, Campania „16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeilor”, ce se desfăşoară între 25 noiembrie şi 10 decembrie.

Practic, evenimentul face legătura între Ziua Internaţională împotriva Violenţei asupra Femeilor şi Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Zile cu expoziţii, seminarii, piese de teatru, evenimente ce vor încerca să sensibilizeze şi să informeze clujenii despre violenţa ce apare în familii.

Încă de la demararea acestei campanii, clujeanca trage o concluzie tristă: „Practic, în Cluj-Napoca o femeie bătută în familie nu are de la cine să primească un sprijin real”. Asta pentru că nu există niciun adăpost pentru femei molestate, nicio linie verde, unde să fie consiliate, iar Poliţia nu poate decât să constate actul de violenţă, fără a putea impune vreun ordin de resticţie faţă de agresor, deoarece prevederea nu este trecută în legislaţia românească.

Numărul femeilor care au reclamat violenţa soţului, al fiului, al tatălui ori a altor rude sunt îngrijorătoare - 53.720 din 2004 până anul acesta, şi peste 700 de decese. Cifra reală este, însă, dublă. „Femeile îşi subminează încrederea în propria persoană, atunci când sunt bătute. Multe dintre ele nu au curajul să reclame actele de violenţă”, spune aceasta.

Mihaela Griga lucrează la Institutul Român pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în domeniul Păcii (PATRIR) de la începutul anului. Înainte a fost profesoară, iar o bună perioadă a organizat petreceri pentru copii. În 2006, după ce a participat la un training despre violenţa domestică, şi-a dat seama că problema este cât se poate de reală, chiar şi pentru propria persoană.

„Nu am fost niciodată bătută, dar am fost limitată, încă din copilărie. Mi s-a spus să nu merg la anumite petreceri, pentru că este periculos, sau să nu aleg o anumită meserie, deoarece este prea îndrăzneaţă. Mi-am dat seama de faptul că fiecare femeie este victima violenţei culturale sau structurale, psihologice”, spune ea.

„Bătaia nu e ruptă din Rai”

În accepţiunea femeii, comportamentul violent porneşte din felul în care suntem educaţi. „Proverbe ca «Bătaia e ruptă din Rai» sau «Găina dansează după cum cântă cocoşul», sunt undeva la baza acestui comportament. Femeile sunt văzute ca indivizi de gradul II”, crede Mihaela Griga. Setările acestui comportament se fac, de cele mai multe ori, din copilărie. Felul de a fi al cuplurilor din România, Mihaela Griga îl descrie plastic: „Este un câmp de bătălie continuu”.

Alcoolul sau lipsurile materiale stau la baza comportamentului violent al bărbaţilor asupra femeii?

Acestea sunt doar vârful piramidei. Este foarte simplu să dai vina pe criza economică sau pe alcool. Totul porneşte din şcoală, şi din familie, din educaţia pe care o primim. E greu să păstrezi  nişte valori morale reale, când ţi se predă la şcoală „Meşterul Manole”, care o zideşte pe soţia sa, Ana.

Mass-media este un factor care duce la proliferarea fenomenului?

Da. Sunt zeci de emisiuni TV, de exemplu, care încurajează supremaţia bărbatului, şi le pun pe femei într-o lumină inferioară. Televiziunea nu îşi asumă rolul său educativ, în încercarea de a face audienţă. Aceste emisiuni legitimează, oarecum, comportamentul violent al bărbaţilor.

Ce-i place

„Îmi place să învăţ tot timpul, iar PATRIR mi-a dat această ocazie. De asemenea, aici am căpătat multă încredere în mine. Ţi se dă undiţa în mână, şi te trimite la pescuit”.

Ce nu-i place

„Să lâncezesc, nici din punct de vedere fizic, emoţional sau intelectual. Nu îmi plac stereotipurile , repetiţiile năucitoare care nu duc nicăieri.”

Portret

Născută în 28 august 1972, în Craiova
Studii: Facultatea de Litere, Masterat în Genuri şi Politici Europene, SNSPA Bucureşti
Familie: Căsătorită, are două fete

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite