Norul vulcanic înseninează transportul auto şi feroviar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norul de cenuşă venit din Islanda a înseninat afacerile micilor transporatori. Aceştia au profitat de blocarea avioanelor la sol, pentru a prelua pasagerii lăsaţi cu buzele umflate de companiile aeriene.

Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, cel mai aglomerat din Transilvania, este un loc aproape mort. Terminalul de sosiri arată ca un muzeu high-tech fără vizitatori, şi nici la terminalul de plecări nu este mare agitaţie. Cauza: norul de cenuşă provenit de la vulcanul islandez Eyjafjallajokull a determinat suspendarea activităţii aeroporturilor din România.

Aglomeraţie la reprogramări

Singurul ghişeu care funcţionează pe aeroportul din Cluj este cel al reprogramărilor de zboruri. Acolo pot fi întâlniţi şi „salvatorii“ pasagerilor, şoferi de microbuze disponibili pentru curse rapide spre destinaţiile externe operate de avioanele care nu au mai decolat, mai cu seamă cele spre Italia.
Încă de la primele ore ale zilei, la reprezentanţele companiilor aeriene din aeroport şoferii de microbuze au început să-şi racoleze clienţi. La operatorul WizzAir, nemulţumirea pasagerilor a fost amplificată de faptul că reprogramările pentru săptămâna viitoare s-au epuizat rapid.

Mariana Suciu a venit cu un microbuz de la Sibiu pentru a lua de la Cluj avionul spre Forli, Italia. De la reprezentanţii WizzAir a aflat că s-au epuizat zborurile spre Forli până marţi, inclusiv. „A mai rămas disponibilă doar programarea de sâmbăta viitoare“, ne-a spus pasagera. Presată de timp pentru a ajunge la serviciu, a ales singura soluţie viabilă, personificată de Ionuţ Pop, un jovial şofer de microbuz în sacou maroniu. „Am efectuat transporturi internaţionale. După ce au luat amploare cursele low cost, nu mai sunt clienţi pentru noi“, spune Pop.

Microbuz la preţ de avion

Peste noapte li s-a oferit această oportunitate. „Îi tarifăm la preţul unei curse obişnuite cu avionul, 80 de euro“, spune şoferul. Totul este legal, cu chitanţă. În cursul dimineţii de mâine, Mariana speră să ajungă la destinaţie. Printre pasagerii microbuzului cu o capacitate de opt persoane s-au numărat şi italieni. Doi dintre ei, turişti, au sosit în cursul nopţii de la Suceava. „Nu am ştiut nimic de închiderea aeroporturilor din Europa“, ne-a spus Piero Luigi. Pe parcursul zilei de astăzi, microbuzele spre Italia au plecat de la aeroport cu o frecvenţă de unul pe oră.

Potrivit dispecerilor de serviciu, astăzi a crescut spectaculos şi numărul solicitărilor de informaţii privind mersul trenurilor şi al autocarelor spre destinaţii vest-europene.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite