Cluj: Metrou de suprafaţă pe Someş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Metrou de suprafaţă pe Someş
Cluj: Metrou de suprafaţă pe Someş

Tinerii studenţi la arhitectură din Ţara Cantoanelor au găsit modalitatea de rezolvarea a traficului din Cluj, metroul rapid de la Tarniţa la Jucu. Noul mijloc de transport ar urma să lege, prin circa 10 staţii, localităţile din zona metropolitană cu princilalele zone ale oraşului.

Circa o sută de studenţi arhitecţi din Ţara Cantoanelor a efectuat practică profesională la Cluj. La finalul unui sejur activ de o săptămână, tinerii au propus extinderea municipiului de-a lungul Someşului.

Propunerea tinerilor, prezentată public vineri seara, în Sala de sticlă a Primăriei ar rezolva şi blocajul traficului, prin înfiinţarea unei linii rapide de metrou de suprafaţă.

Potrivit tinerilor arhitecţi de la Facultatea de Arhitectură ETH din Zurich, linia de metrou ar urma Someşul, din raţíuni legate de facilitatea de acces rapid, fără complicaţii majore pentru realizarea efectivă. Staţiile ar lega localităţile zonei metropolitane şi cartierele oraşului,devenite centre urbane, începând din zona lacurilor de pe Valea Someşului Cald, până în Parcul industrial din Jucu.

Este vorba de circa zece staţii, începând de la lacurile de pe Tarniţa, Gilău, Floreşti, Mănăştur, Hasdeu, Centru, Mărăşti, aeroport, Apahida şi Jucu.

Centurile nu vor rezolva problema

Propunerea a venit după analiza stării urbanistice a municipiului şi a localităţilor limitrofe. Tinerii au constatat că din cauza unor evoluţii necontrolate a zonei industriale, a cartierelor dormitor, iar mai recent a satelor limitrofe, densitatea neuniformă a populaţiei a indus o circulaţie rutieră care nu oferă accesul rapid, nici după conectarea centurilor ocolitoare.

Analiza tinerilor a surprins şi alte aspecte ale circulaţiei rutiere haotice din Cluj şi împrejurimi. Ei au ridiculizat parcul de garaje care au invadat toate cartierele şi amestecul de elemente rurale şi urbane din comunele scăpate de sub controlul urbanistic. Publicul a putut urmări fotografii surprinse de studenţi, din traficul de pe magistrala europeană, cu turisme care dau prioritate căruţelor, pe o şosea limitată de şanţuri de scurgere a apelor pluviale.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite