Instabilitatea atmosferică, cauza furtunii de grindină de pe Autostrada Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii spun că furtunile de grindină nu sunt specifice acestei perioade. Acestea sunt cauzate de instabilitatea atmosferică şi de poluare. Gheaţa căzută ieri pe autostradă a făcut ravagii, paralizând circulaţia.

Grindina a paralizat Autostrada Transilvania

Meteorologii susţin că furtunile de grindină nu sunt caracteristice acestei perioade. „Pentru luna aprilie, grindina nu este un fenomen caracteristic. Furtuna de grindină se formează în condiţii de instabilitate atmosferică”, explică Dumitru Baltă, meteorolog în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi Hidrologie (ANMH). El a mai spus că aceste fenomente nu pot fi prevăzute.

Cauza formării norilor de grindină este diferenţa mare de temperatură din apropierea solului şi cea înregistrată la altitudine. De aceea, gheaţa cade, de cele mai multe ori, în lunile de vară. „Diferenţa de temperatură trebuie să fie destul de mare, la sol 30-35 de grade Celsius, iar la altitudine de 5.000 de metri, sub minus 15 grade Celsius”, ne-a declarat meteorologul. Un alt element care putea influenţa fenomenul meteorologic este poluarea, potrivit lui Dumitru Baltă.

Cristalele de gheaţă căzute ieri pe Autostrada Transilvania au fost de dimensiunea unor ouă de bibilică. Acestea pot să jungă în anumite cazuri la mărimea unui ou de găină.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite