FOTOGALERIE Meniurile din grădiniţe, revoluţionate de specialişti. Vezi ce vor conţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cluj-Napoca e primul oraş din ţară care introduce în grădiniţe un program de alimentaţie sănătos. Noile reţete după care se va găti în grădiniţe au fost finalizate. Ele au fost realizate de unul din cei mai cunoscuţi bucătari clujeni, Adi Hădean, în colaborare cu nutriţionistul Nicolae Hâncu.

Din toamnă, copiii de la grădiniţele din oraş vor beneficia de un meniu sănătos şi ieftin. Nutriţionistul Nicolae Hâncu, alături de bucătarul Adi Hădean, au conceput meniuri care odată cu următorul an şcolar se vor afla pe mesele copiilor. Au fost sprijiniţi de municipalitate, care va include programul în fiecare unitate de învăţământ preşcolară. Proiectul, realizat în premieră în România, îşi propune să-i înveţe pe bucătarii din grădiniţe să gătească sănătos. „E o acţiune unică la noi. Din câte ştiu au mai făcut asta germanii. Am tot vorbit de prevenirea obezităţii la copii. Ei, asta facem acum“, a spus Hâncu.

„Nimeni nu e obligat să aleagă o asemenea alimentaţie, însă acum părinţii au la îndemâna meniuri realizate din produse mai sănătoase. În general părinţii cereau alte alimente la grădiniţe, dar până acum bucătarii spuneau că nu pot face ceva mai bun cu 7 lei. De aceea, cu ajutorul lui Adi Hădean au fost realizate mai multe meniuri care conţin ingrediente avizate şi care pot forma un meniu cu doar 7 lei. Nu vedem de ce un părinte nu ar alege ca un copil să mănânce mai sănătos, la acelaşi preţ“, a spus Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Astfel, ei pot alege de pe site un meniu săptămânal şi să transmită conducerii grădiniţei alegerea făcută. „Dacă aceştia refuză din diverse motive, atunci intervenim noi“, a spus aceasta.

ASTFEL VA ARĂTA MÂNCAREA. CLICK PE POZE PETNRU FOTOGALERIE

image

Previn obezitatea

Iniţial, nutriţionistul a pornit la drum verificând ce alimente duc la obezitate în rândul copiilor. Apoi s-a ţinut cont şi de verificările realizate la finalul anului trecut în rândul grădiniţelor clujene de reprezentanţi ai Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, ai Primăriei şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean.  Hâncu a constatat că aproape nimic din ce se afla în meniurile celor mici nu era sănătos.

După câteva luni de muncă intensă alături de bucătarul Adi Hădean, întregul program de alimentaţie a fost revoluţionat. „Am constatat prin gătirea reţetelor pentru grădiniţe că este posibil să se asigure din 7 lei pe zi alimentaţie de cea mai bună calitate pentru copii. Cu 7 lei poţi să faci 45 de porţii de ştrudel cu mere, cu 7 lei poţi să faci 10 litri de ciorbă. Am folosit 100 de reteţe şi am făcut 800 de porţii de mâncare. Vom face antrenamente cu bucătarii“, a spus Hădean.

Nutriţionistul Nicolae Hâncu şi bucătarul Adi Hădean au revoluţionat meniurile din grădiniţe

image

Din toamnă, meniurile realizate de cunoscutul bucătar vor fi puse la dispoziţia unităţilor de învăţământ pe un site special. Preţul unei mese va costa circa 7 lei pe zi şi va include mic dejun, prânz şi o gustare. Adrian

Peste o sută de reţete

Reţetele create de Adi Hădean vor fi disponibile pe site-ul www.viatalagradi.ro din luna septembrie. Reţetele oferite pe site asigură meniuri zilnice diversificate pentru o perioadă de opt săptămâni şi au fost avizate de către echipa de nutriţionişti condusă de medicul Nicolae Hâncu. Meniurile au fost realizate ţinând cont de vârsta şi ritmul de creştere al copiilor, cu un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte şi produse lactate, acestea înlocuind alimentele cu un conţinut crescut de grăsimi şi de adaos de zahăr.

„Prin acest proiect dorim să le dăm părinţilor clujeni intrumentele de a putea controla nutriţia copiilor pe care ei o plătesc. Aceste reţete sunt răspunsul la solicitarea părinţilor de a li se găti copiilor mâncare de calitate, la costurile normale“, a spus primarul Sorin Apostu. Nicolae Hâncu a susţinut că va utiliza rezultatele acestui proiect pentru a promova o lucrare ştiinţifică în mediile de specialitate, întrucât astfel de iniţiative sunt foarte rare în ţările europene şi unică în România. „Vom consulta şi noi reţetele propuse, chiar ne interesează reţete noi, însă nu ştim mai multe detalii, am fost anunţaţi că vom primi detalii când va fi lansat programul“, a spus Ileana Lupşa, directoarea grădiniţei Căsuţa Poveştilor.

Cum vor arăta meniurile

Copiii se vor putea bucura de meniuri diversificate, care vor arăta diferit în fiecare zi. De exemplu, pentru o zi de luni, ei vor servi la micul dejun tartină cu brânză topită (cașcaval topit direct pe pâine, la cuptor) şi compot de mere proaspăt, la prânz supă cremă de cartofi cu pătrunjel verde, file de cod cu spanac sotat și roșii, iaurt cu fulgi de migdale și sos caramel (zahăr brun, smântână dulce, apă, o jumătate de linguriță de sos la două linguri de iaurt), iar ca gustare jumătăți de pară coapte cu zeamă de portocală și scorțișoară.

Marţi
MD Toast cu șuncă slabă, salată verde și roșii, lapte
P  Ciorbă de legume, pulpă de pui la cuptor cu dovlecel, tartă cu mere (aluat sfărâmicios, mere rase, ou, smântână dulce, slabă)
G Fursecuri făcute în bucătăria proprie

Miercuri
MD Mămăligă rece cu lapte cald și miere
P Supă de salată cu zdrențe de ou, paste scurte cu sos din roșii zdrobite cu usturoi copt și pătrunjel, plăcintă cu brânză dulce (la cuptor)
G Prune

Joi
MD Ochiuri românești (fierte în apă cu oțet), tartină cu unt, ceai
P Supă de varză acră (+cartof, morcov, ardei gras), ruladă de pui cu morcovi fierți și mazăre cu sos roșu, fructe glasate (trase la tigaie cu puțină miere sau zahăr brun)
G Chec cu stafide făcut în bucătăria proprie

Vineri
MD Cacao cu lapte, tartină cu gem
P Supă cremă de broccoli, aripi de pui la cuptor cu piure de cartofi, salată de varză, plăcintă cu mere
G Biscuiți făcuți în bucătăria proprie, cu piure de măr

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite