Medicul şpăgar, înapoi la spital. Denunţătoarea: „Am avut un şoc când l-am văzut în salon“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După câteva ore de audieri, chirurgul de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii, Ioan Dobrescu, prins în flagrant în timp ce lua mită, s-a întors la spital. El a mers în control în salonul unde se afla copilul denunţătoarei.

Medicul chirurg Ioan Dobrescu, de la Clinica de Pediatrie 1 din Cluj, care a fost prins ieri în flagrant în timp ce lua bani pentru a opera un copil, s-a prezentat, joi seara, la vizita medicală în salonul unde se afla copilul împreună cu bunica, cea care a făcut denunţul. Femeia, care nu ştia că medicul este cercetat în stare de liberate, a avut un şoc.

Ioan Dobrescu, medic la Clinica de Pediatrie 1 din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca a fost prins în flagrant de poliţişti ieri, în jurul orei 13.00, luând mită. Poliţiştii au găsit în buzunarul lui Dobrescu suma de 300 de lei, bani marcaţi în urma demersului făcut de bunica copilului. După audieri, medicul a plecat liber, nefiind emisă ordonanţă de reţinere pe numele său.

Familia copilului nu ştia că medicul e cercetat în stare de libertate

Medicul a fost denuţat de către bunica copilului. Aceasta a mers la Poliţie, în momentul în care Ioan Dobrescu i-a cerut o sumă mai mare decât şi-ar fi permis pentru a-l opera pe copil. După incidentul cu flagrantul, familia băiatului nu s-a mai interesat de ce se întâmplă cu medicul Dobrescu, fiind siguri că acesta va fi arestat. Surpriză, însă: joi seara la ora 18.00, la câteva ore după organizarea flagrantului, medicul Dobrescu efectua vizita medicală obişnuită. Primul salon în care a intrat a fost cel în care se afla băiatul împreună cu bunica lui şi totodată denunţătoarea acestuia.

„Aseară a venit la vizita medicală. Am rămas fără cuvinte, nu vă pot descrie, am avut un şoc. Nu am putut articula niciun cuvânt. Nu are ruşine faţă de colegi, faţă de pacienţi? Eu nu aş mai ieşi din casă o săptămână de ruşine. Credeam că va fi reţinut. Azi dimineaţă a venit iarăşi la vizită, s-a uitat foarte urât la mine, a scrâşnit din dinţi când m-a văzut. Nu mai este doctorul nepotului meu, acuma suntem în grija şefului de secţie de la Spitalul de Copii", a declarat Monica B., bunica copilului.

Cum a fost prins medicul Ioan Dobrescu cu şpagă

Flagrantul de joi a pornit de la un copil de cinci ani, din Floreşti, care a suferit o fractură la cot, duminică, în timp ce se juca. Copilul a fost dus de părinţi la Unitatea de Primire Urgenţe, iar medicii au decis că trebuie operat şi l-au transferat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, unde  medicul Ioan Dobrescu era de gardă. Bunica copilului povesteşte că medicul Dobrescu i-a sugerat că are nevoie de bani pentru a-l opera pe micuţ.

„Duminică seara nu a vrut să-l opereze motivând că eu eram bunica copilului şi nu mama. Probabil credea că eu nu am bani să-l plătesc. Luni l-am abordat din nou, «ce faceţi cu copilul meu», din mers m-a terorizat. A trebuit să iau bani împrumut şi să merg să vorbesc cu el în particular. I-am dat iniţial 300 de lei pe care nu i-a luat şi mi-a spus că după operaţie vom face socotelile. A operat copilul şi fata mea s-a dus să-l întrebe cum a decurs operaţia şi i-a dat 500 de lei. Răspunsul lui a fost «sper că nu te-ai încadrat la suma aceasta că i-am pus şi tijă la copil, numai fractura la cot costă şase milioane şi mai are nevoie de încă două operaţii». Mi-am sunat avocata, am luat bani împrumut şi am anunţat poliţia. M-am prezentat cu alţi 300 de lei, semnaţi de Poliţie. A zis să-i pun în buzunar. Nu a dorit să pună mâna pe ei. Şi i-am pus banii în buzunar, după care a intrat în cabinet, şi poliţia a venit după el", a mai adăugat bunica copilului.

Medicul e cercetat în libertate, cu toate că nu e la prima abatere de acest gen


După mai multe ore de audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, medicul Ioan Dobrescu a plecat liber, nefiind emisă ordonanţă de reţinere pe numele său. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, procurorul Luminiţa Boca, a confirmat că se află în cercetare un dosar ce îl vizează pe Dobrescu fără a oferi şi alte detalii. „Medicul chirurg a fost prins în momentul primirii unei sume de bani, solicitată de acesta aparţinătorilor unui pacient minor, în urma realizării unei intervenţii chirurgicale. Persoana în cauză este cercetată în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de primire de foloase necuvenite", a declarat Anca Sidonia Purdea, purtător de cuvânt la IPJ Cluj.

Medicul a mai fost judecat acuma trei ani pentru luare de mită. În 2009, Ioan Dobrescu a fost prins în flagrant când condiţiona operaţia unui copil de doi ani, din Floreşti, de suma de 100 de lire sterline. Chirurgul a fost reţinut atunci pentru 24 de ore şi, ulterior, eliberat. Tribunalul Cluj a decis, atunci, ca medicul să nu fie arestat preventiv. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că medicul poate să-şi continue activitatea, apreciind că fapta "nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni". Chirurgul s-a ales cu o simplă amendă administrativă în valoare de 1000 de lei.

Pe linie profesională, nici măcar Colegiul Medicilor nu poate lua vreo măsură restrictivă, împotriva doctorului. "Conform legislaţiei în vigoare eu nu pot să-i suspend dreptul de liberă practică", a explicat Mircea Bârsan, preşedintele Colegiului Medicilor Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite