Mediciniştii au portal ca studenţii de la Stanford

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii de la UMF Cluj au condiţii de învăţare asemănătoare cu cele din marile instituţii de învăţământ din lume.
Studenţii de la UMF Cluj au condiţii de învăţare asemănătoare cu cele din marile instituţii de învăţământ din lume.

Studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie pot să-şi vadă notele, să-şi plătească taxele şi să-şi descarce cursurile de pe o platformă online internă de 4,6 milioane de euro, bani de la UE.  La această platformă au acces doar studenţii şi cadrele didactice din cadrul universităţii şi nu publicul larg.

Universtiatea de Medicină şi Famacie „Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi implementează o platformă informatică internă pentru studenţi, al cărei cost se ridică la 4,6 milioane de euro. Prima fază a proiectului, care va fi finalizat în 2013, a devenit funcţională zilele trecute. Astfel, un număr de 7.000 de studenţi de la cele două universităţi au putut să folosească portalul.  Aceştia au fost apoi  chestionaţi despre sistemul de gestionare a datelor şi despre modul în care ar dori să funcţioneze pe viitor.

Ce face „People Soft“

Studenţii sunt beneficiarii direcţi ai sistemului informatic „People Soft"  care se implementează prin proiectul Medicalis. Studenţii pot folosi sistemul pentru a se înscrie la facultate, pentru a-şi vedea notele, pentru a afla informaţii despre taxe de studii şi alte taxe, dar şi pentru a-şi stabili orarul, cursurile opţionale şi alte opţiuni personalizate. De asemenea, se pot plăti taxe şi se pot trimite diferite adeverinţe. Pe platforma online, studenţii vor avea acces la cursurile de la facultate, aşa numitele syllabus-uri, adică rezumate ale prelegerilor pe care le ţin profesorii la ore. Prin sistem se pot efectua operaţiuni legate de cazare, abonamentul de cantină sau cel de bibliotecă.

Sistem ca la Stanford

„People Soft" este o platformă informatică prezentă în  toate universităţile performante din lume. Contractul de implementare a proiectului a fost semnat cu firma clujeană Brinel. „Gândiţi-vă că Universitatea Stanford are un buget de 2 miliarde de dolari şi cu un asemenea buget a implementat cel mai performant sistem informatic de gestionare a tot ce e necesar studenţilor. UMF Cluj are aceeaşi platformă tehnologică. E un proiect foarte complex care va face ca studentul să nu mai treacă pe la secretariat ca să plătească o taxă sau ca să lase o adeverinţă, totul se face online într-un sistem intern gestionat de universitate. Ne-am lovit puţin de conservatorism la implementarea sistemului în UMF, dar s-a înţeles până la urmă că e ceva de ultimă oră care trebuie implementat dacă se doreşte modernizarea universităţii", a spus Marcel Borodi, directorul Brinel.

„Încă nu am fost contactat de nimeni de la universitate pentru această bază de date sau platformă informatică cum i se spune, dar probabil că e din cauza faptului că suntem în plină sesiune şi administraţia universităţii ne lasă să studiem în această perioadă",  a precizat Jonas Ekdahl, student la UMF venit aici tocmai din Suedia.

Platforma UMF - preţ dublu faţă de cea a Primăriei

Şi Primăria Cluj-Napoca are un proiect de implementare a unui sistem informatic, tot cu firma Brinel, care însă a costat numai jumătate din bani. Portalul primăriei va permite plata taxelor, depunerea documetaţiei pentru diferite autorizaţii şi tot ce ţine de informarea publică. „Nu pot fi comparate cele două platforme, sunt linii diferite, concepte diferite, alte soluţii tehnologice, complexitatea de la UMF  este infinit mai mare", a mai precizat Marcel Borodi, proprietarul Brinel. 

Proiectul, în cifre


Proiectul a fost implementat de firma Brinel, care aparţine clujeanului Marcel Borodi (foto). Valoarea totală a proiectului este de 20,9 milioane de  lei (4,6 milioane de euro), din care asistenţa financiară nerambursabilă de la UE este de  18,6 milioane de lei (4,1 milioane de euro), restul fiind achitat de universitate şi parteneri. Cheltuielile pentru componentele hardware s-au ridicat la 1,7 milioane de lei (395.000 de euro), iar cele pentru soft şi consumabile la 9 milioane de lei (2 milioane de euro). Schimburile de bune practici între experţi au costat 1,1 milioane de lei (255.000 de euro), iar salariile echipei care a implementat proiectul au depăşit 7 milioane de lei (1,6 milioane de euro).

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite