O treime din studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie vor fi străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Biblioteca Universităţii de Medicină din Cluj se observă cel mai bine internaţionalizarea învăţământului
În Biblioteca Universităţii de Medicină din Cluj se observă cel mai bine internaţionalizarea învăţământului

Unul dintre cele mai importante ziare franceze, „Le Figaro”, analizează „exodul“ studenţilor din Franţa către universitatea de medicină din Cluj-Napoca. Numărul studenţilor din Franţa la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj a crescut la 262 de studenţi, faţă de 110 anul trecut. Trendul rămâne ascendent, din anul universitar 2010-2011 tot al treilea student la UMF urmând să fie străin!

Jurnaliştii francezi de la „Le Figaro” au comparat, în ediţia de vineri, studiile din domeniul medical de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca cu cele din Franţa.

Datele statistice citate de „Le Figaro“ arată că 85 la sută dintre cei admişi la facultăţile de medicină din Hexagon renunţă după primul an. Asta în timp ce la Cluj studenţii francezi sunt admişi doar pe bază de dosar, iar taxa anuală de studiu este modestă - 5.000 de euro. Din aceste motive, numărul studenţilor cetăţeni francezi a ajuns la 262. „Dacă în urmă cu câţiva ani, la Cluj învăţau doar doi-trei studenţi din Franţa, cifra a crescut în fiecare an după intrarea României în Uniunea Europeană, de când şi diplomele sunt recunoscute”, observă jurnaliştii „Le Figaro“.

Constantin Ciuce, rectorul UMF Cluj, spune că a fost deschis faţă de presa franceză, chiar dacă „unii au prezentat onest situaţia, iar alţii mai puţin onest”. „Per ansamblu este bine“, apreciază rectorul. Curiozitatea jurnaliştilor francezi a venit de la sine, o dată cu creşterea numărului de studenţi din Franţa, este de părere rectorul Ciuce.

Francezii vreau acasă după studii

Majoritatea francezilor care studiază la Cluj intenţionează să se întoarcă în Franţa după terminarea studiilor. Boutabba Abdelnacer, student în anul cinci la Medicină, le-a spus jurnaliştilor francez că intenţionează, după practica din anul şase, să îşi înceapă cariera în spitale din Franţa.
Regis Combe este student în anul trei la Farmacie, dar este hotărât să-şi mute studiile în Belgia, în farmacie industrială, înainte de a se întoarce în ţara natală. „Mulţi studenţi urmează această cale spre sfârşitul celor cinci ani de studii în Cluj“, le-a spus Regis Combe jurnaliştilor francezi.

Cifre pentru admiterea pentru 2010

Cifrele de şcolarizare pentru studenţii străini în următorul an universitar au fost aprobate în şedinţa de Senat din 26 ianuarie, însă nu vor intra în vigoare înaintea de aprobarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Propunerea UMF Cluj către minister este de 440 de locuri pentru studenţii străini, care vor achita o taxă anuală de 5.000 de euro. Astfel, la specializarea Medicină sunt propuse 190 de locuri cu taxă, la Medicină Dentară 120 de locuri cu taxă, la Asistentă dentară 10 locuri cu taxă şi la specializarea Farmacie încă 120 de locuri cu taxă. La linia română, unde studenţii (români sau străini) sunt nevoiţi să dea examenul de admitere, sunt propuse 820 de locuri pentru admiterea din vara acestui an

Pe lângă cetăţenii francezi, la linia de studiu în limba franceză învaţă, în toţi anii de studiu, şi peste o mie de studenţi din Tunisia, Maroc şi alte ţări francofone. În total, UMF are peste 2.200 de studenţi străini, împărţiţi în liniile engleză şi franceză, iar în fiecare an, procentul studenţilor din Uniunea Europeană creşte.

Obişnuiţi cu atenţia presei

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca apare în mod constant în mass-media franceză. Cel mai important canal de ştiri al lumii franfocone - France 24 - a realizat un reportaj la sfârşitul lunii ianuarie 2009. Cinci zile mai târziu, unul dintre cele mai importante ziare din vestul Franţei (Ouest France) prezenta motivele pentru care 110 studenţi din Franţa, la vremea aceea, au ales să studieze la UMF Cluj.

Citeşte mâine în ediţia de Transilvania a ziarului Adevărul ce cred studenţii francezi despre viaţa la Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite