Medicii de familie din Cluj, la un pas de emigrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceştia sunt nemulţumiţi de noul contract-cadru pe care trebuie să-l semneze cu Casa de Asigurări de Sănătate. Majoritatea medicilor de familie din Cluj sunt azi în grevă japoneză, iar mâine îşi vor depune cererile pentru obţinerea certificatului de conformitate, care le dă dreptul de a munci legal în Europa.

Aproape 160 de medici de familie din Cluj-Napoca se află astăzi în grevă japoneză, acţiunea de protest neafectând însă activitatea din cadrul cabinetelor medicale. Aceştia reclamă modificările din proiectul noului contract-cadrul, pe 2011-2012, pe care urmează să îl încheie cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). „Cerem ca valoarea punctelor acumulate de medici, pentru pacienţi şi pentru consultaţii, să crească măcar de trei ori. În plus, prin forma actuală a noului contract-cadru, medicii de familie sunt la un pas de la a se transforma în funcţionari, iar pacienţilor li se îngrădesc drepturile", a explicat Cornel Pop, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Cluj.

Medicii de familie preferă să plece din ţară

Potrivit preşedintelui asociaţiei, mâine, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), se vor prezenta în număr mare medicii de familie, pentru a-şi depune cererile în vederea obţinerii certificatului de conformitate, în baza căruia îşi pot desfăşura activitatea în ţările Uniunii Europene. „Sperăm să fie cât mai mulţi medici de familie. De la începutul acestui an, au plecat peste graniţă, în medie, cam patru - cinci medici de familie din fiecare judeţ din Transilvania", a adăugat Cornel Pop. Acesta a mai precizat că eliberarea certificatului de conformitate durează aproximativ 30 de zile. „Vrem, prin depunerea cererilor la DSP, să tragem un semnal de alarmă. Dacă nu se va modifica noul contract-cadru, în curând, ţara va rămâne fără medici de familie", a completat Cornel Pop.

Grevă cu frica-n sân

În ciuda banderolelor purtate azi de medici, aceştia refuză să-şi expună nemulţumirile, de teama eventualelor repercusiuni. „Dacă nu se modifică prevederile noului contract-cadru, nu ştiu cât vom mai supravieţui. Da, sunt în grevă, dar prefer să nu dau declaraţii, pentru că nu vreau să mă trezesc mâine cu CAS pe cap", a spus Rodica S., un medic de familie din Cluj.

Alţi medici de familie şi-au asumat însă protestele de azi. „Greva nu ne-a perturbat activitatea. Dar trebuie să luptăm pentru drepturile noastre şi ale pacienţilor", a declarat medicul de familie Sanda Nemeş.

CAS speră în reuşita negocierilor

„Este vorba de proiectul contractului cadru, nu s-a publicat încă nimic în Monitorul Oficial. Este firesc să ne aşezăm la masa negocierilor cu medicii de familie. Sperăm să colaborăm bine şi pe viitor cu aceştia", a spus Crina Grozav, purtător de cuvânt al CAS Cluj.

În cazul în care medicii de familie nu vor cădea de acord cu reprezentanţii CAS şi nu vor semna noile contracte-cadru, pacienţii riscă să scoată de acum bani din buzunar pentru consultaţii. „Mai bine să vină Guvernul şi să eutanasieze toţi pensionarii care au peste 60 de ani, să nu mai aibă de cheltuit niciun ban cu noi", a concluzionat Victoria Prisăcean (60 de ani).

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite