Meciul retur cu „Blick“ se joacă la Lugano

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginea Clujului în Elveţia, ştirbită de o relatare în culori sumbre apărută într-un tabloid înaintea meciului CFR Cluj-FC Basel, va avea de câştigat de pe urma unui premiu decernat la Lugano. Clujul a primit invitaţia de a participa la târgul de turism de la Lugano, cel mai important târg de profil din Elveţia, unde va primi un premiu la categoria „Destinaţii culturale“.

Evenimentul turistic va avea loc la Lugano în toamna acestui an, urmând ca municipiul Cluj-Napoca să primească un premiu important, oraşul fiind considerat o „comoară arhitectonică în inima Transilvaniei“ („Architectonic treasure in the heart of Transylvania“).

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a declarat ieri că oraşul a primit invitaţia de a participa la târgul de la Lugano între 30 octombrie şi 1 noiembrie 2011 în urmă cu câteva zile.

„Această recunoaştere se bazează, după cum au transmis elveţienii, pe minunata Piaţă a Unirii, pe ansamblurile gotice, baroce şi neoclasice care pot fi întâlnite în oraşul nostru, pe muzeele care se regăsesc aici, de Artă, de Istorie, Etnografic şi altele“, a declarat primarul. De asemenea, luna trecută, un grup de studenţi de la o facultate de turism din Lugano au elaborat o strategie de promovare turistică a municipiului Cluj-Napoca.

Primarul a subliniat importanţa distincţiei, care va fi decernată într-o ţară unde oraşul a avut parte de o mediatizare catastrofală.

„Viaţa nu rămâne datoare, am fost invitaţi să ne ridicăm premiul, am fost invitaţi la târgul de turism din Elveţia, am ţinut să spun acest lucru pentru că Elveţia are pentru noi o conotaţie mai aparte. Acest premiu care se dă la cel mai mare târg de turism din Elveţia ne onorează şi ne mai alină din suferinţele anului trecut“, a spus Apostu.

„Deşeuri, cocioabe şi câini morţi”

Apostu a făcut referire la relatarea trimisului cotidianului elveţian „Blick“ la Cluj-Napoca pentru meciul CFR Cluj - FC Basel, din septembrie 2010, în Liga Campionilor. Acesta descria oraşul ca fiind unul al contrastelor, cu zone în care sărăcia este comparabilă cu cea din unele suburbii ale oraşelor din Africa de Sud.

„Drumul este denivelat. Sunt gropi mari cât căzile de baie. Şoferul trebuie să fie mereu atent, să nu rupă maşina. Pe mijlocul străzii plină de găuri, un om merge alături de o vacă“, nota, în debutul reportajului cu titlul „Deşeuri, cocioabe şi câini morţi“, trimisul publicaţiei elveţiene la Cluj-Napoca pentru meciul CFR Cluj - FC Basel.

„Cu cât te îndepartezi de centrul oraşului cu atât te afunzi mai mult în săracie. Dacă în piaţa din Cluj poţi întâlni drogaţi şi beţivi, echipa de fotbal nu are probleme cu banii. Clujul este pe locul patru, ca mărime, în România. Printre blocurile dărăpănate, un câine mort zace în mijlocul străzii. Copiii se joacă printre maşini ruginite şi abandonate. Două fetiţe curăţa cu sârg un covor ca să-l poată vinde. Oraşul ar fi trebuit să se numească Mexico City, deoarece cu greu îţi poţi găsi aici de lucru. Oamenii trăiesc pe străzi sau în cocioabe. Apa şi energia electrică sunt un lux“, a continuat jurnalistul.

Distincţia, un plus de notorietate


Premiul acordat Clujului ar putea aduce nu doar un plus în ce priveşte creşterea numărului de turişti, ci şi a investitorilor, crede Lucia Morariu, patronul Eximtur şi preşedintele filialei Nord Vest a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

„Clujul are astfel şansa să se promoveze mult mai bine şi premiul va fi un plus pentru proiectul municipalităţii pe care şi l-a propus pentru 2020, acela de a deveni Capitală Culturală Europeană. Mai mult, nominalizarea ajută mult şi ca branding, atrage atenţia nu doar a publicului străin, ci şi a investitorilor străini“, a afirmat Morariu.

40.000 de vizitatori anul trecut

Târgul de la Lugano are denumirea oficială de „Expoziţia Internaţională de Vacanţe a Elveţiei“ şi este organizat din 2003 în cel mai mare oraş al cantonului Ticino, cu populaţie preponderent italiană. Ediţia de anul trecut a târgului a avut 40.000 de vizitatori.

Publicul căruia i se adresează este unul dintre cele mai bogate şi educate din Europa, format din locuitorii Ţării Cantoanelor şi cei ai Italiei de nord.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite