Membrii Gărzii Maghiare vor să dea în judecată jandarmii clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Csibi Barna a fost cercetat de poliţişti şi la manifestaţiile similare de anul trecut. FOTO: Lorand Vakarcs
Csibi Barna a fost cercetat de poliţişti şi la manifestaţiile similare de anul trecut. FOTO: Lorand Vakarcs

O parte din cei opt tineri de etnie maghiară amendaţi, miercuri, de jandarmii clujeni cu suma totală de 19.800 de lei au mai multe nemulţumiri faţă de modul în care au acţionat oamenii legii.

Cei opt membri ai Gărzii Maghiare care au fost audiaţi în seara de 1 Decembrie la Secţia 1 de Poliţie din Cluj-Napoca, pe motiv că ar fi arborat steagul unei alte ţări, sunt nemulţumiţi de felul în care au fost trataţi de oamenii legii. „Noi am vrut să comemorăm 92 de ani de la înfiiţarea Batalionului Secuiesc, nu am căutat să instigăm pe nimeni, nici să jignim pe nimeni. Nu aveam steaguri, un singur membru al gărzii avea la el un steag secuiesc, dar care nu poate fi considerat steag al altei ţări, atâta timp cât nu e ceva oficial, e doar o bucată de pânză, nu un drapel“, a declarat Csibi Barna, liderul Gărzii Maghiare.

Autorizaţie respinsă

Tânărul a mai precizat şi că membrii Gărzii Maghiare au cerut de mai multe ori aprobare atât de la Primăria Cluj-Napoca, cât şi de la Jandarmerie, pentru a putea manifesta la Cluj. „Ni s-a spus că în centrul oraşului nu ni se permite să ne adunăm. Am vrut, atunci, să ne adunăm în faţa Bisericii Reformate, dar nici acolo nu am primit aprobare de la Primărie. Am venit totuşi până la Cluj şi ne-am adunat la un restaurant“, a mai precizat Csibi Barna.

Dintre cei opt membri ai gărzii, cinci erau cetăţeni maghiari, din Gyor. „Au vrut să vadă statuia lui Matia Corvin, căci au auzit că a fost dezvelită. În fond, jumătate din cheltuielile de restaurare a venit din partea statului maghiar“, a opinat liderul Gărzii Maghiare. Csibi Barna a povestit cum toţi cei opt au fost reţinuţi şi duşi la secţia de poliţie, cum au fost audiaţi în camere separate şi, în cele din urmă, amendaţi. „Cei cinci maghiari din Ungaria reclamă faptul că la secţia de poliţie nu era un traducător autorizat, respectiv contestă amenzile în valoare de 1.000 de lei de persoană pe care le-au primit. În plus, felul în care au fost percheziţionate maşinile lor lasă de dorit. În maşini erau nişte steaguri, care au fost efectiv aruncate în noroi şi fotografiate ulterior, ca probe“, a mai spus Csibi Barna.

Acesta nu excluse posibilitatea ca cei cinci maghiari să dea în judecată Jandarmeria clujeană.

„Minciuni“

În replică, căpitanul Ilie Milici, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca a respins acuzaţiile aduse. „Nu ne-am atins de niciun steag de-al lor. Nu este adevărat ce spun. Din câte ştiu, acele steaguri au fost duse la Parchet ca probe, însă noi nu ne-am atins de ele. E dreptul lor să ne dea în judecată dacă vor“, a declarat reprezentantul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca.

Opt membri ai Gărzii Maghiare au fost duşi la audieri, miercuri, de către poliţiştii Secţiei 1 de Poliţie pe motiv că ar fi arborat steagul unei alte ţări. Ulterior, reprezentanţii Jandarmeriei au declarat că cei opt sunt audiaţi pentru că nu au respectat „hotarârea conform căreia nu li s-a aprobat de către Primărie desfăşurarea unei manifestări publice".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite