Maternitate privată, cu locuri pentru mame nevoiaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia Clinica Pro Vita din Cluj a demarat, zilele trecute, o campanie de strângere de fonduri din donaţii pentru deschiderea unei maternităţi. Spitalul, pentru ridicarea căruia va fi nevoie de o invesiţie de patru milioane de euro, ar urma să fie construit în doi ani

Reprezentanţii fundaţiei susţin că vor strânge suma necesară pentru realizatea maternităţii din donaţii provenite din ţară şi din străinătate. Până acum s-a adunat 6% din suma necesară. Maternitatea privată ar urma să aibă şase săli de naştere şi îşi propune să preia aproximativ 17% din naşterile care au loc în Cluj. Anual, aici se nasc în jur de 4.000 de copii, potrivit statisticilor. Centrul Medical Life (CML) va oferi, pe lângă un cadru propice naşterilor, şi alte servicii medicale, cum ar fi chirurgie laparoscopică, pediatrie, neonatoligie, medicină internă.

Această maternitate, spre deosebire de celelate spitale private de gen din Cluj, va avea şi o componentă socială. „Patru-cinci procente din naşterile care vor avea loc în această maternitate vor fi oferite femeilor care nu îşi pot permite să plătescă pentru acest serviciu medical. Aceste femei trebuie doar să respecte regulile spitalului şi să se încadreze ca benficiar social“, a declarat medicul David Ille, preşedintele Fundaţiei Clinica Pro Vita.

Naştere într-o cameră ca de hotel

Fiecare pacientă a maternităţii CML va beneficia de un spaţiu privat, care va fi perfect adaptat tehnic fiecărui moment al travaliului, în aşa fel încât naşterea să se deruleze în cele mai bune condiţii. Acest gen de condiţii reduc la minim posibile infecţii intraspitaliceşti, frecvente în alte servicii. Aspectul camerei de naştere va fi cât mai apropiat de cel al unei camere de hotel, lucru care reduce anxietatea femeii pe toată durata şederii în clinică. Soţul va avea posibilitatea să stea în aceeaşi cameră, oferind sprijin emoţional partenerei.

Avortul, ca metodă de contracepţie

Potrivit preşedintelui fundaţiei, profitul obţinut din derularea serviciilor, urmează să fie investit pentru sensibilizarea societăţii româneşti faţă de problema avortului. Fundaţia oferă şi acum servicii de consiliere femeilor în criză de sarcină, care intenţionează să facă un avort, face prevenţie în licee şi consiliază femeile care au trecut prin experienţa unui avort. „Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au spus că România are o cultură a avortului. În 2004, de exemplu, femeile îşi făceau un calcul: un avort costa 2,5 euro, iar un plan de contracepţie costa mult mai mult. Deci, alegeau calea de contracepţie cea mai ieftină: avortul. Raţiunea acestui gest era că sarcina <<le deranja>> “, a declarat David Ille.

Acesta a mai spus că mai degrabă femeile de la oraş recurg la avort, decât cele de la ţară, iar incidenţa este mai mare în zonele mai dezvoltate ale României, cum ar fi Timişoara sau Aradul. „Şi Iaşul are un număr mare de avorturi înregistrate, la numărul de locuitori, însă acolo sunt şi multe naşteri“, a mai spus medicul.

Avorturi pe bandă rulantă

În 2008, în România au fost făcute 128.000 de avoturi, la o populaţie de 21 de milioane de oameni. În comparaţie, Austria, cu o populaţie de 8,4 milioane, a înregistrat 3.000 de avorturi în aceeaşi perioadă. În 1990, în România au fost raportate aproape un milion de avoturi.

Concert caritabil

Până acum, fundaţia a reuşit să adune puţin peste 6%  din suma totală de patru milioane de euro, necesari deschiderii maternităţii. Pentru a strânge suma necesară, Fundaţia Clinica Pro Vita organizează sâmbătă, 28 mai, de la ora 18, un concert în biserica reformată pe strada Kogălniceanu, cu muzică din Handel.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite