Master la Cluj din banii Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj va lansa din toamnă un master finanţat din fonduri europene. Studenţii care se vor specializa în managementul fondurilor europene nu vor plăti niciun fel de taxe, vor fi recompensaţi cu burse consistente, iar restanţele vor fi tot gratuite. 11.879.000 de lei este valoarea totală a proiectului.

Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din Cluj va lansa din toamnă un nou program de masterat, în „Auditul şi Managementul Financiar al Fondurilor Europene“.

Masterul este primul din România care va fi finanţat exclusiv din fonduri europene. Proiectul a fost scris de către un profesor clujean, Irimie Emil Popa, conf. univ. dr. al FSEGA, alături de Răzvan Nistor, prodecanul facultăţii, cu scopul de a forma în România specialişti, care să poată atrage fonduri structurale, capitol la care România este codaşă.

„Noi am avut în 2008 un proiect tot din fonduri europene care viza realizarea unei comunităţi de bune practici în domeniul managementului financiar al fondurilor europene. Am constatat că cel puţin 700 de practicieni scriseseră beneficiarilor proiectul, şi-l lăsaseră baltă. Avem un proiect însă nu avem capacitatea să-l ducem până la capăt“, a motivat Irimie Emil Popa iniţiativa înfiinţării masterului.

Restanţe gratuite

Proiectul a fost depus în august 2009 şi a fost acceptat pentru finanţare anul acesta, în luna mai. Valoarea totală a proiectului este de 11.879.219 lei (n.r. aproximativ 2.828.000 euro) din care contribuţia FSEGA şi a Universităţii de Vest din Timişoara, unde va mai fi aplicat masterul, este de  233.476 de lei. Proiectul va fi demarat pe o perioadă de trei ani. Anual vor învăţa în cadrul masterului 100 de studenţi, 50 la Cluj şi 50 la Timişoara. Aceştia nu vor plăti niciun fel de taxe, pe tot parcursul celor patru semestre de studiu şi chiar dacă nu vor promova un examen, îl vor repeta gratuit.

Proiectul prevede ca 16 dintre studenţi să obţină lunar o bursă de 400 de lei, dar şi 12 premii în valoare de 2.100 de lei, pentru studenţii ale căror proiecte vor fi considerate ca fiind cele mai bune.

2.000 de lei, salariul unui profesor

Atât la Cluj, cât şi la Timişoara va fi amenajat un laborator de ultimă generaţie, cu un mobilier special care va permite munca în echipe, calculatoare şi videoproiectoare. Potrivit lui Popa, masterul va avea o pondere practică de 70%, seminariile practice fiind predate doar de practicieni în domeniu, chiar dacă nu deţin grade universitare.

Un profesor va fi remunerat lunar cu 2.000 de lei. Înscrierile vor avea loc în perioada 13 – 17 septembrie, iar studenţii vor da ulterior un examen din contabilitate, audit şi legislaţie specifică. În cadrul programului se pot înscrie chiar şi cei care au mai studiat în cadrul unui master, pe un loc bugetat.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite