Cluj: Maşinile cu volanul pe dreapta, cu 60% mai ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe maşini cu volanul pe partea dreapta pot fi zărite de câteva luni pe străzile Clujului. Preţurile mult mai mici faţă de o maşină cu volanul pe stânga îi atrag pe clujeni

Cu câteva mii de euro mai puţin faţă de preţul aceluiaşi autoturism, însă cu volanul poziţionat pe partea stângă, aşa cum majoritatea şoferilor sunt obişnuiţi, clujenii pot achiziţiona o maşină de calitate, la un preţ foarte bun, dar cu volanul pe dreapta.

Sebastian Cerbu este unul dintre clujenii care şi-au cumpărat două asemenea maşini, un Opel Vectra, pe care acum vrea să-l vândă cu 3400 de euro şi un Audi A 6, fabricat în 2002.

Autoturismul marca Audi A 6 l-a costat pe clujean 4700 de lire sterline (cam 5.300 de euro), pe când aceaşi maşină, cu volanul pe partea stângă, poate ajunge până la 12.000 de euro.

Volanul pe dreapta, devine o obişnuinţă

„În Anglia sunt mult mai ieftine, pentru că europenii nu prea cumpără de la ei şi, atunci, cu bani mult mai puţini îţi poţi achiziţiona o maşină de calitate. Multora li se pare că e mai greu cu depăşirile, însă nu cred că e adevărat. E o chestiune de obişnuinţă. Cred că doar atunci când ai în faţă tiruri sau camioane e mai complicat”, a explicat Sebastian Cerbu.

Cei care nu se pot adapta însă la o asemenea poziţionare a volanului au posibilitatea să-şi mute volanul de pe partea dreapta pe partea stângă. „Mie mi-au cerut la un service din Dej în acest sens 1.400 de euro şi în două săptămâni au promis că e gata. Trebuie schimbată carcasa de bord şi caseta de direcţie”, a precizat Cerbu.

Schimbarea farurilor, condiţia pentru omologare
Marius Pop, şeful reprezentanţei clujene a Registrului Auto Român, a declarat pentru „Adevărul de Seară” că circa cinci cereri sunt depuse lunar de către clujeni pentru omologarea maşinilor aduse din Anglia: „Multă lume nu ştie că se pot omologa, dar singura condiţie este schimbarea farurilor, pentru proiectarea luminii pe partea stângă. În rest toate piesele sunt omologate”.

În realitate, numărul maşinilor cu volanul pe partea dreaptă din Cluj este mult mai mare. „Termenul de valabilitate a numărului de înmatriculare este de 90 de zile.

Practic, însă, e oricât, pentru că este foarte greu de demonstrat când a intrat sau a ieşit maşina din ţară”, a precizat Marius Pop.

Afacere pentru un ban în plus
Multe dintre aceste maşini sunt vândute de către români, stabiliţi în străinătate. Aceştia nu scapă ocazia de a face un ban în plus ori de câte ori se întorc în vizită în ţară.

„Acum cu criza se vând puţin mai greu, însă sunt destule maşini de acest fel în Cluj”, ne-a declarat un clujean care aduce spre vânzare asemenea maşini din Anglia şi care a dorit şă-şi păstreze anonimatul.

Chiar dacă posesorii acestor maşini recunosc că e mai dificil de condus o maşină engleză, Mircea Rotaru, inspector în cadrul Politiei Rutiere Cluj, a declarat că nu s-au înregistrat la nivelul judeţului Cluj accidente provocate din cauza expresă a poziţionării volanului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite