Mascaţii au reţinut manifestanţi secui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secui reţinuţi de mascaţi la Cluj
Secui reţinuţi de mascaţi la Cluj

Circa 10 membri ai Noii Gărzi Maghiare din Plutonul Secuiesc au fost reţinuţi, azi, de mascaţii de la Detaşamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă (DPIR), pentru că au  organizat o manifestaţie fără a avea autorizaţie. În zonă  au apărut şi mai mulţi membri ai gruparii „Noua Dreaptă“.

Secuii, îmbrăcaţi în uniforme negre, purtând la gât drapelul alb cu striaţii roşii, însemne specifice grupării, au ieşit în jurul orei 17.00 din Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail”, cu intenţia de a depune o coroană la Grupul Statutar „Matei Corvin“, în semn de comemorare a înfiinţării Batalionului 82 din Armata Ungară, ce s-a petrecut la Cluj-Napoca la 1 Decembrie 1918.

Vor fi sancţionaţi

În momentul în care tinerii au scos steagul Ungariei, poliţiştii clujenii i-au săltat şi i-au băgat în dube, după care au fost la secţia de Poliţie, pentru a fi legitimaţi. „Nu aveau autorizaţie pentru această manifestare. I-am oprit pe toţi, pentru a-i legitima, şi probabil vor fi sancţionaţi pentru perturbarea liniştii publice”, a declarat comisarul-şef Marcel Bonţidean, comandantul Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca.
În replică, unul dintre manifestanţii din rândul secuilor a declarat că „suntem la o comemorare care nu trebuia declarată în prealabil”.

Contraatac „Noua Dreaptă“

În acelaşi timp, gruparea românească „Noua Dreaptă“ a fost prezentă în faţa bisericii, în momentul incidentului, pentru a sublinia faptul că ţinutul secuiesc este pământ românesc.
Cei circa 40 de membri ai organizaţiei „Noua Dreaptă“ au scandat: „Afară cu ungurii din ţară“, „Trianon“, „Ţinutul secuiesc, pământ românesc“, în semn de provocare faţă de manifestanţii secui, care s-au comportat calm şi civilizat, fără a se opune poliţiştilor. La final, cei de la Noua Dreaptă au intonat imnul României, în Piaţa Unirii.

Garda Maghiară este o organizaţie de extremă dreaptă din Ungaria, fondată în 2007 de partidul Jobbik şi scoasă în afara legii de Tribunalul Budapesta în decembrie 2008. Liderii Gărzii Maghiare au declarat că doresc „să apere Ungaria pe plan fizic, moral şi intelectual“.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite