Martori la tragedia de la Beliş-Fântânele: „S-au auzit din larg strigătele disperate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegii de facultate ai celor doi studenţi de la Automatică, secţia engleză, care s-au înecat sâmbătă în lacul de la Beliş-Fântânele au ţinut să povestească, la două zile de la incident, ce s-a întâmplat, pas cu pas în seara tragediei.

„Toată ziua de sâmbătă ne-am plimbat cu hidrobicicleta fără veste de salvare, pentru că nu erau în dotare. Cei trei colegi s-au plimbat în ziua respectivă şi cu o barcă închiriată de la un anume domn care nici el nu a oferit veste de salvare“, scriu colegii celor doi studenţi, într-un material în care au oferit lămuriri despre cele petrecute la Beliş. Potrivit tinerilor care au fost acolo, colegii lor s-au urcat ultima dată în hidrobicicletă la ora 20.30.

„Din versiunea lui Cătălin (Cătălin Popa, singurul care a reuşit să se salveze - n.r.), (…), ei se aflau la un unghi de 45 de grade faţă de ponton, la o distanţă de 30  m în larg (…). La controlul ambarcaţiunii se aflau Ovidiu Milaş si Iancu Oargă în acel moment. Deoarece au pedalat mult şi cu spor, Ovidiu a dorit să facă schimb cu Cătalin fiindcă obosise. Zis şi făcut, numai că micul vas a început să se zdruncine foarte tare şi, din dorinţa de a-i salva pe ceilalţi doi colegi, Cătălin şi-a riscat viaţa sărind în apa aflată la 4 grade Celsius, pentru a mai uşura din greutate. Acest gest extraordinar de bine gândit a fost în zadar, spre dezamăgirea nemărginită şi spre durerea multor prieteni şi cunoştinte“, mai scriu studenţii din grupele celor doi studenţi, dar şi colegii de cameră ai acestora.

Agăţat de un buştean, şi-a căutat colegii

„Din momentul în care Cătălin a ajuns în apă, a făcut pluta, cu speranţa să ajungă la mal. În schimb, el a dat cu capul de un buştean şi a profitat de ocazie să se sprijine de el şi să încerce să ajungă înapoi la locul de unde a sărit. S-au auzit din larg strigătele disperate «Iancu!, Iancu!, Ovidiu!!» însă majoritatea au crezut că e o glumă proastă. În schimb, două minute mai târziu s-a auzit un ploscăit în apă şi se vedea cum se apropia ceva de dimensiuni mici de ponton. Mai mulţi colegi au alergat să îl scoată din apă, l-au dezbrăcat, l-au acoperit cu pături şi l-au pus lângă foc“, mai spun studenţii despre cele întâmplate sâmbătă noaptea.

Căutări la lumina farurilor

Colegii lui Ovidiu şi Iancu mai povestesc şi cum au fugit la maşini, le-au pus pe deal şi au orientat faza lungă către lac, pentru a vedea mai bine zona din apă unde dispăruseră sub luciu cei doi tineri.

„Serviciul de poliţie a venit în maxim 7 minute. În schimb, serviciul de intervenţie rapidă pentru astfel de cazuri nu s-a prea grăbit. A durat cam 25 de minute până să fi văzut nişte faruri albastre de la SMURD“, mai povestesc studenţii.

În plus, potrivit martorilor oculari, tinerii nu s-au urcat pe hidrobicicletă noaptea, pentru că la ora 20.30 încă era lumină afară. De asemenea, studenţii spun că ambarcaţiunea era în stare bună de funcţionare.

Studenţii nu băuseră

„Cei trei aflaţi pe hidrobicicleta nu au consumat alcool la momentul respectiv şi nu se aflau în stare de ebrietate, întrucât nu mai era de unde! Banii au fost puţini şi, evident, alcoolul a fost la fel de puţin. Totul se terminase când s-au mâncat micii, cu o seară în urmă“, au ţinut să lămurească studenţii care au fost la Beliş, în seara tragediei.

„Îi era frică de apă”

Ovidiu Milaş era născut pe 20 iulie 1990, iar Iancu Oargă pe 25 iulie 1990. Despre Ovidiu, colegii spun că îi plăcea să gătească şi să experimenteze în bucătărie. Iancu, în schimb, era un tip sportiv, bun la tenis, bowling, billiard. De altfel, doar Iancu ştia să înoate, dintre cei doi. Părinţiii celor doi studenţi asistă şi ei la acţiunea salvatorilor. Tatăl băiatului din Zalău este încă şocat de ce s-a întâmplat. Era în Germania în delegaţie. Băiatul, Ovidiu Milaş, îl condusese la aeroport miercuri. Nu înţelege cum de s-a urcat pe ambarcaţiune.

„Îi era frică de apă“, spune bărbatul. Era singurul său copil. Ştie de la soţie că doar cu câteva minute înainte de tragedie a sunat-o ca să afle cum să prepare clătite pentru colegi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite