Portret:Marta Szakacs, asistenta medicală cu două facultăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marta Szakacs
Marta Szakacs

Cadrul medical coordonează întreaga echipă de asistenţi de la Unitatea de Preluare a Urgenţelor, din cadrul Spitalului Judeţean. Ore de muncă fără sfârşit. Dar nu se uită la ceas, pentru că „nu bate fişa“. Cel puţin nu în meseria sa şi nu în la locul ei de muncă: secţia cu fluxul cel mai mare şi mai rapid de pacienţi, Urgenţa. Marta spune că este valabil pentru toţi cei pe care îi are în subordine la Unitatea Prelua

Lucrează cu dedicaţie chiar dacă, uneori, nu în cele mai bune condiţii. Nu pentru că nu ar avea materiale sanitare suficiente sau de proastă calitate, pentru că, potrivit asistentei-şefe, Ministerul Sănătăţii are grijă ca măcar serviciilor de urgenţe să nu le lipsească nimic. Ci pentru că există şi pacienţi nemulţumiţi că au de aşteptat până sunt trataţi, care îi agresează atât verbal, cât şi fizic.

„Sunt multe probleme pe care medicii de familie ar trebui să le rezolve dar bolnavul, pentru că acolo are nevoie de programare, nu merge. Pe el acum îl doare, acum are febră şi medicul e de după-masă, şi apelează la noi. Noi îi primim pe toţi, deşi nu ar trebui să apeleze la noi“, spune asistenta-şefă. Numărul cel mai mare de pacienţi de care angajaţii de la UPU au trebuit să se ocupe în acelaţi timp a fost de 50, potrivit Martei Szakacs.

Muncă în plus faţă de fişa postului

Pe lângă îndatoririle pe care le are, potrivit fişei postului, o asistentă medicală obişnuită, asistenta-şefă mai are şi alte atribuţii. „Când este ceva de făcut care nu apare în fişa nimănui de post, întotdeauna asistenta-şefă se va simţi obligată să execute acel lucru“, mai spune coordonatoarea asistentelor de la Urgenţe. Mai ales când sunt asaltaţi de un număr mare de bolnavi, nici medicii nu se dau în lături de la a împinge o targă sau asistentele să pregătească bolnavul pentru consult, pentru că nu sunt suficiente infirmiere.

Marta Szakacs nu este orice fel de asistentă. Ea a absolvit două facultăţi şi un master. Prima facultate a fost cea de Ştiinţe Economice. „La vremea respectivă, m-am gândit că aş putea ieşi din sistemul sanitar, aşa că am schimbat domeniul“, spune asistenta.

A rămas, totuşi, în spital, astfel că la cunoştinţele dobândite în Liceul sanitar pe care l-a absolvit a adăugat altele, noi, la Facultatea de Medicină, secţia de Asistenţă Medicală. Şi pentru că deţine o funcţie de conducere, clujeanca are în palmares şi un master în domeniul managementului sanitar. O singură durere are: că numărul pacienţilor creşte constant, în timp ce salariile primite scad constant. „Dar măcar un lucru e sigur: locul de muncă. Urgenţele vor exista întotdeauna, bolnavi vor fi întotdeauna“, mai spune cu amărăciune asistenta.

Profil

Născută 19 septembrie 1967, Bonţida, judeţul Cluj
Studii Facultatea de Ştiinţe Economice, 2005
Universitatea de Medicină şi Farmacie, secţia Asistenţă medicală, 2010
Master în management sanitar

Ce-i place.
Îi plac drumeţiile, muntele. Urmăreşte cu plăcere un film bun. Cât despre citit, consideră că internetul „ne-a zăpăcit pe toţi“. Citeşte cărţi de specialitate.

Ce nu-i place.
Lipsa de educaţie a unor pacienţi care se adresează Unităţii de Preluare a Urgenţelor, care agresează verbal şi uneori chiar fizic personalul medical de acolo

Întrebări şi răspunsuri

Cât a durat cea mai lungă tură?
De dimineaţă până la ora 1 noaptea. Am plecat casă, să dorm, după care, la prima oră, am fost înapoi, pentru că aşa sunt procedurile, este nevoie de prezenţa mea aici.

Cum priveşte familia dvs. munca pe care o depuneţi, dar mai ales cum suportă programul?
Ai mei s-au obişnuit deja, ba chiar mă susţin, pentru că ştiu cât de important este ca la urgenţe să nu fie un om deja stresat „de acasă“. Dar mai sunt şi colegi care au copii şi se confruntă cu alte greutăţi. La serviciu toată lumea îşi face treaba.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite