Marius Perijoc a acoperit centrul Clujului cu internet gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Perijoc
Marius Perijoc

Împreună cu doi parteneri, clujeanul a reuşit să creeze primele reţele wireless (fără fir) publice din oraş, la care lumea se poate conecta gratuit chiar şi în ziua de azi.

Totul a început în 2005, în cafeneaua Bellini de lângă magazinul Central. „Ideea le-a venit colegilor mei, Dan Berte şi John Cioflica, eu alăturându-mă lor un pic mai târziu, la începutul lui 2006. Ideea era să reuşim cumva să acoperim o mare parte din Cluj cu reţele wireless deschise, pe care să le poţi folosi pentru a-ţi verifica mailul, pentru a căuta ceva rapid cam oriunde ai fi”, ne-a spus Marius Perijoc.

„Ştiam că există afară oraşe care erau acoperite de reţele WiFi (wireless, n.r.) şi am vrut să o facem şi noi  la Cluj”, a completat el. Astfel, ei au înfiinţare firma „c*free”.

De atunci şi până în 2007, când proiectul lor a trecut doar la nivel de hobby, fiind mai preocupaţi cu slujbele pe care le aveau, au reuşit să instaleze un total de 50 de hotspoturi, respectiv locuri cu acces la internet wireless, jumătate dintre acestea în Cluj, iar restul în oraşe precum Bucureşti, Predeal, Iaşi, Oradea sau Arad. Mai mult, ei au reuşit să instaleze două asemenea reţele şi în SUA.

În oraş, clujenii pot naviga pe internet gratuit, cu ajutorul unui laptop, în zone precum Bulevardul Eroilor, ceainăria Flowers, La Gazette sau La Ţevi Pub. „Costurile abonamentului la internet sunt suportate de patronii localelor. Majoritatea acestora nu îşi dădeau seama la început de avantajele unui hotspot WiFi”, ne-a spus Perijoc. În prezent, foarte multe localuri din oraş au internet gratuit, administratorii conştientizând că acest lucru înseamnă şi un număr mai mare de clienţi. 

Gratis pentru clujeni, pe bani pentru firme

În momentul în care a început instalarea punctelor de acces la internet, Marius şi colegii lui şi-au împărţit priorităţile în două: partea de business şi partea de comunitate. Astfel, au început să monteze dispozitive care să permită accesul la internet în diverse locuri publice, dar şi la companii care doreau să acceseze internetul fără cablu contra cost.

„Comunitatea a crescut foarte repede, s-au închegat prietenii puternice în perioada aceea între noi şi oamenii interesaţi de proiect. Pe partea business, care presupunea instalarea contra cost a routerelor, configurarea lor, promovarea şi mentenanţa, reacţiile au fost mai pozitive”, a spus Marius Perijoc.

Astfel au reuşit să strângă bani „de cafea”, iar câştigurile au fost doar cât să îi ţină pe linia de plutire şi cu balanţa pe zero, spune Perijoc.
În 2007, unul dintre partenerii din echipa c*free a plecat la Bucureşti. De atunci, Marius a fost mai preocupat de slujba sa de atunci decât de iniţiativă. „Acestea combinate cu lipsa de interes din partea sectorului business, pe care noi ne bazam să creştem, au dus la adormirea proiectului.

Încă mai există locuri care au hotspoturi c*free în Cluj, pentru care se mai face mentenanţă din când în când şi mai apar şi evenimente de genul TIFF-ului, unde suntem chemaţi an de an şi mergem cu mare placere”, conchide clujeanul. În prezent, Marius Perijoc face parte din echipa Webfactor, cea mai mare companie clujeană de găzduire a serverelor web.

Ce-i place
Îi place Clujul şi, chiar dacă a avut oferte în alte oraşe, a rămas aici deoarece este locul care pentru el înseamnă „acasă”. „Am aici o mulţime de prieteni, iubesc oraşul şi nu l-aş da aproape pentru nimic altceva”, a spus Marius.

Ce nu-i place
„Nu îmi place aglomeraţia la orele de vârf şi faptul că am moştenit străzi înguste. Îmi plac în schimb oamenii, faptul că începem şi noi să avem un centru civic mai pietonal şi atât de multe alte chestii mici dar importante pentru mine”, susţine Marius Perijoc.

Profil
Născut în 1982 la Dej, judeţul Cluj
Studii: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Profesie: specialist IT
Stare civilă: necăsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite