Mariana Tecar, psihologul care cunoaşte „secretele“ jandarmilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi  Cluj a ascultat „of-ul” a mii de jandarmi, timp de 9 ani cât a lucrat ca  psiholog.

După ce a terminat facultatea şi un master în psihologie, tânăra Mariana Tecar a început să-şi caute un loc de muncă. În momentul în care până şi ultima speranţă părea să se singă, a găsit un anunţ ascuns într-o revistă.

„Era un anunţ minuscul, unde scria că se caută un psiholog, bărbat sau femeie. Tocmai faptul că scria <<femeie>> m-a făcut să aplic”, îşi aminteşte jandarmeriţa. A luat interviul de angajare fără probleme, iar mai apoi a fost trimisă la centrul de instrucţie pentru jandarmi din Tăşnad.

O nouă provocare

După o „staţionare“ de un an la Tăşnad, a urmat marea. „Era o provocare şi am ales să merg la Constanţa la detaşamentul de jandarmi de acolo. Era în vara anului 2001, iar la malul mării am rămas până în 2009”, povesteşte clujeanca. În Constanţa, datorită firii uşor adaptabile şi sociabile, tânăra jandarmeriţă a devenit în scurt timp parte a celui mai mare colectiv de jandarmi din Dobrogea.

În cei opt ani cât a activat ca psiholog al detaşamentului, susţine că a ascultat mii de poveşti de la colegi. „Îmi plac foarte mult oamenii. În urma unei discuţii purtate cu un om, te schimbi atât tu, cât şi interlocutorul tău”, susţine căpitanul Mariana Tecar. Fiind foarte pasionată de cultura şi literatura asiatică, împreună cu un maestru Aikido a reuşit să mobilizeze jandarmii pentru a practica această sinteză de arte marţiale, filosofie şi religie.

„Timp de două săptămâni ne-am antrenat, iar de atunci practic şi eu Aikido”, arată Mariana.

Tot la Cluj e mai bine


După opt ani petrecuţi în Constanţa, clujencei i s-a făcut dor de casă. Deşi îi era greu să se despartă de colegii de acolo, Mariana s-a întors lânga mama, în Cluj. Nu a plecat însă din jandarmerie. În capitala Ardealului i s-a oferit postul de purtător de cuvânt, pe care l-a şi acceptat. „E şi aici un fel de psihologie pentru că interacţionez mereu cu oamenii”, spune simpaticul purtător de cuvânt.

Vrea să „umanizeze” jandarmii

În colaborare cu lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, dar şi cu cercetaşii din Dej, clujeanca  organizează acţiuni stradale în care atrag atenţia cetăţenilor cu privire la modul de acţiune al jandarmilor. „Vrem să arătăm că nu suntem roboţi în uniformă, ci oameni”, spune Mariana.

ce-i place
De curând, căpităniţa jandarm pasionată până „peste cap“ de muzică, literatură, teatru şi cultură, a început să ia lecţii de chitară. „Mă simt ca în clasa I”, arată Mariana.

ce nu-i place
„Nu-mi place ipocrizia, prostia – într-un cuvânt, micimea. Aceşti oameni, în primul rând nu se acceptă pe ei înşişi”, explică jandarmul.

Cluj sau Constanţa?

M. T. Clar, Cluj. Aici găseşti tot. Teatru, zgomot, trafic...

Dacă nu jandarm atunci...?
M. T. Dascăl. Cred că mi-ar fi plăcut să fiu profesor, însă nu în România.

NĂSCUTĂ: 13 martie 1976
STUDII: Masterandă în psihologie, absolventă a Facultăţii de Psihologie a UBB
FAMILIE: Necăsătorită

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite