Marian Pană, „câinele roşu“ de la cârma „şepcilor roşii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul Universităţii a atins apogeul carierei de jucător la Dinamo. El visează să antreneze echipa câinilor, naţionala României şi apoi să ajungă în campionatul englez.

Pană a debutat în oraşul natal, Moreni, la echipa de fotbal Flacăra. În anul revoluţiei, a ajuns la Victoria Bucureşti, iar apoi Dinamo l-a luat în pregătiri „la pachet“ cu fratele său, Costel. Nu a fost folosit şi a insistat să fie lăsat la FC Argeş. Într-un un sezon în care regretatul Constantin Cârstea l-a folosit ca fundaş dreapta, deşi el evolua în mod normal pe banda opusă, a marcat nouă goluri şi a obţinut cinci penalty-uri.

Astfel a intrat din nou în atenţia „alb-roşilor“. Noua sa echipă a cucerit campionatul în primul an, iar Pană a debutat în cupele europene: „Am jucat cu Sporting, pe care i-am eliminat după două victorii. Am avut sarcina de a-l marca pe Luis Figo, care pe vremea aceea avea 18 ani. La Dinamo am fost la concurenţă cu Selymes, dar de multe ori jucam eu pe dreapta şi era el mutat pe stânga. A fost cea mai frumoasă perioadă a carierei mele de jucător“, spune acesta.

Visează să antreneze echipa naţională

După alţi doi ani petrecuţi la Piteşti, a urmat un periplu de jumătate de an în Israel la Hapoel Haifa. A jucat în echipa unui milionar care oricât şi-ar fi dorit, nu a reuşit să înfrângă supremaţia echipei „fanion“ a oraşului, Maccabi Haifa. Revenit în ţară, a evoluat în ultimii ani ai carierei la echipe de liga secundă. În 2001a debutat în antrenorat, pregătind formaţii din ligile inferioare, iar anul trecut a făcut cunoştinţă cu prima ligă la Bistriţa, ca secund al lui Halagian. Apoi a acceptat oferta lui Florian Walter şi a semnat cu „U“ Cluj.

Visul său ca antrenor este să pregătească echipa naţională după ce, în prealabil, va antrena Dinamo, iar apoi să preia o echipă din Anglia: „Vreau să stau cât mai mult la Cluj, iar apoi să antrenez pe Dinamo. Un ţel este să intru în vederile celor care propun selecţionerii pentru echipa naţională, mă consider un bun selecţioner de jucători. Apoi, îmi doresc să antrenez în Anglia, campionatul meu preferat“ , dezvăluie antrenorul de 42 de ani.

Profil
Născut: 24.12.1968, Moreni, Dâmboviţa
Familie: Căsătorit, are doi copii
Performanţe: campion al României ca jucător, a promovat din liga a treia în liga secundă ca antrenor

Ce-i place
„Timpul liber îmi place să-l petrec cu familia şi prietenii. Mă relaxează fantastic să pescuiesc, deşi nu am prins niciodată niciun peşte mare“

Ce nu-i place
„Lipsa de profesionalism şi oamenii fără caracter. Nu-mi place să vorbesc de modele de oameni sau de antrenorul ideal. Aşa ceva nu există“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite