Maria Lucia Muncaci a adus „Cronica Cârcotaşilor” în grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Lucia Muncaci a introdus în grădiniţă metode neconvenţionale de educaţie: copiii devin personaje de poveste, se joacă de-a „Cronica Cârcotaşilor”, iar fetele devin „bebeluşe”.

Copiii o îndrăgesc încă de la prima întâlnire, iar ce mici se plictisesc greu atunci când sunt în preajma ei. Maria Lucia Muncaci este educatoare de peste 25 de ani, însă foloseşte metode de predare ce i-ar face invidioşi şi pe cei mai avangardişti specialişti în pedagogie. Copiii a căror educatoare este devin personaje de poveste, joacă rol de „cârcotaşi”, iar fetele animă atmosfera pe post de „bebeluşe”. Toate acestea în scopuri educative - cei mici asimilează exemplele de bune maniere mult mai uşor, susţine educatoarea: „Copiii asimilează mult mai uşor prin puterea exemplului”.  

Fetele, „bebeluşe” la grădiniţă
Unul din proiectele pe care le-a realizat împreună cu copiii a fost inspirat din emisiunea «Cronica Cârcotaşilor». „Am încercat prin scenetele pe care le-am pus în aplicare să corectăm împreună anumite greşeli pe care le făceau, prin joacă, însă”, susţine educatoarea. Pentru a-şi întra în rol, copiii poartă peruci colorate, fetele devin „bebeluşe”, iar în „pauza publicitară” promovează diferite produse alimentare.

„Le-am corectat astfel şi greşelile ce ţin de alimentaţie”, mai spune educatoarea. Maria Lucia Muncaci va lansa în curând un volum de poezie, „Cărticică pentru un pui şi mămicuţa lui”. Personajele poeziilor „moraliste” sunt înşişi copiii pe care i-a avut în grijă în cei peste 25 de  ani activitate. „Aveam de pildă 33 de copii, nu ştiam scenete care să aibă 33 de personaje. Şi atunci am fost nevoită să le inventez. Am creat apoi şi replici pentru personajele inspirate din ce-mi povesteau zilnic cei mici”, explică educatoarea cum a prins contur volumul de poezii.

Exemplul, metoda ideală de educaţie
Poeziile scrise de clujeancă prezintă situaţii care au ca scop asimilarea unor bune maniere. „Într-una dintre poezii vorbesc deespre o buburuză care şi-a ars aripile, iar doi copii au sunat la 112 pentru a o salva. De asemenea, bobocul caruia îi e frică de apă sau pisicul care face o greşeală pe care nu şi-o recunoaşte sunt alte personaje care au prins viaţă în volum. Prin exemplul altora se pot corecta anumite greşeli. Le transmit  practic nişte deprinderi, care îi pot ajuta, dacă aceştia au deprinderi formate greşit”, mai spune Maria Lucia Muncaci.


Absolventă de litere, dar şi cu un master în psihologie, clujeanca debutează ca scriitor prin acest volum, care conţine 23 de poezii. Fiecare poezie este însoţită de o ilustraţie, care poate fi colorată de cei mici. Maria Lucia Muncaci şi-a început cariera didactică acum 25 de ani şi este educatoare la Grădiniţa „Universul Copiilor”, din cartierul Zorilor.

Ce-i place:

„Îmi place enorm de mult puzzle-ul. Şi pe copii i-am îndreptat spre asta. Am în colecţie câteva zeci de puzzle-uri. Chiar şi atunci când fac un cadou, de pildă colegelor care se pensionează, asta le cumpăr”

Ce nu-i place:

„Nu-mi place răutatea. Aşa-i învăţ şi pe copii, că nu sunt oameni frumoşi şi urâţi, ci doar oameni răi şi buni”

Întrebare şi răspuns
Cum e să lucraţi de 25 de ani, zilnic, cu copiii?

M.L.M: Mă duc de la grădiniţă fără baterii, însă ai o satisfacţie care nu poate fi egalată cu nimic altceva, iar dacă ai şi menirea asta, e ceva extraordinar. Copiii din ziua de astăzi sunt atât de bine crescuţi, atât de curaţi, încât ai senzaţia că lucrezi cu nişte îngeri. Eu îi consider ca şi pe copiii mei proprii. Mulţi dintre ei au făcut carieră, după ce le-am descoperit talentul încă din grădiniţă. Am o relaţie specială cu copiii şi părinţii acestora. Păstrăm legătură chiar şi după trecerea anilor.


Profil

Născută: 12.04.1958, la Cluj-Napoca
Educaţie: Licenţiată în Litere, rusă-română, master în Psihologie
Starea civilă: căsătorită

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite