Marga: „Desfiinţarea a peste 1.500 de şcoli distruge şansa oricărui copil de a face şcoală"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj, Andrei Marga, consideră că Ministerul Educaţiei a "demolat continuu" exact ceea ce în alte ţări europene se construieşte, astfel încât "nepriceperea, minciuna propagandistică şi reaua credinţă ating recordul", în perioada postbelică, la acest minister.

Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj, Andrei Marga, susţine, într-un comunicat de presă, că Ministerul Educaţiei se face vinovat de "două distrugeri majore" - reducerea a peste o mie de şcoli şi limitarea efectivului de posturi didactice şi nedidactice din învăţământul superior.

„La un inventar, se observă bine că actualul Minister al Educaţiei nu numai că nu a fost în stare să producă vreo măsură viabilă, dar a demolat continuu exact ceea ce în alte ţări europene se construieşte. Nepriceperea, minciuna propagandistică şi reaua credinţă ating, în fapt, recordul, în perioada postbelică, la acest minister. Mă refer aici doar la două distrugeri majore pe care ministerul actual le produce cu o caracteristică inconştienţă şi iresponsabilitate - reducerea a peste o mie de şcoli şi limitarea efectivului de posturi didactice şi nedidactice din învăţământul superior", spune Marga în comunicatul de presă transmis duminică.

15.000 de concedieri

Potrivit lui Marga, desfiinţarea, prin decizii nechibzuite ale actualului minister, a peste 1.500 de şcoli după unele date şi concedierea 15.000 de cadre didactice, "distruge, pentru multă vreme, una dintre realizările României moderne - şansa oricărui copil de a face şcoală".
Rectorul UBB a acuzat conducerea Ministerului Educaţiei că înţelege greşit autonomia universitară, aceasta nefiind "un cadou care se face universităţilor de către cineva".
"Autonomia universitară este o valoare a lumii civilizate. În România actuală, nu doar proiectul de lege al ministerului actual - cel mai retrograd proiect de lege din ultimele două decenii, încropit de tot felul de amatori vindicativi - distruge autonomia universitară. Măsurile practice ale ministerului actual - de la blocarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice, în 2009, la recenta limitare a posturilor nedidactice, spre a concedia cât mai mulţi oameni - încalcă brutal autonomia universitară şi o distrug", afirmă Marga.
Acesta menţionează că actualul minister al Educaţiei a debutat cu semnarea concedierii a 15.000 de angajaţi şi a culminat recent cu renunţarea, "la fel de inconştientă, la o jumătate de miliard de euro de la buget".
"Traseul acestui minister este presărat cu demolări. Aceasta să fie oare menirea unui minister? Evident, o corecţie de viziune şi de direcţie a devenit necesară şi ar trebui să fie destul de profundă", spune rectorul UBB.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite