Maraton de înot la Tarniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o sută de persoane vor participa, sâmbătă, la prima și cea mai importantă competiţie de înot în ape deschise din ţară. Prin concursul internaţional de la Tarniţa, organizatorii, Clubul „Orca", şi-au propus să le arate clujenilor că se poate face sport uşor şi aproape de casă.

Lacul Tarniţa, situat la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, va găzdui, la sfârşitul săptămânii trecute, cea de-a cincea ediţie a concursului internaţional de înot organizat de Clubul Sportiv „Orca" din Cluj. Peste 100 de înotători de toate vârstele s-au înscris deja la competiţie din dorinţa de a se relaxa, dar şi de a-şi depăşi performanţa obţinută anul trecut. Întrecerea va consta în două probe de parcurgere a unor distanţe de 1.500 de metri, respectiv de 6.500 de metri, ultima distanţă reprezentând lungimea lacului. Startul se va da de la debarcader de la ora 10.00 pentru cei înscrişi la proba scurtă şi de la ora 11.00 pentru cei de la proba lungă. „Cel mai tânăr participant la ediţia din acest an are 8 ani, iar cel mai vârstnic, 58 de ani", spune Liviu Precup, vicepreşedintele clubului „Orca". Acesta crede că oricine poate participa fie ca sportiv, fie ca voluntar sau susţinător tocmai pentru a demonstra că mai există persoane care se dedică comunităţii fără să pretindă nimic în schimb.

De la Balaton la Tarniţa

Iniţiativa organizării unei astfel de competiţii a pornit de la un grup de prieteni care obişnuiesc să participe la diverse concursuri de profil în Ungaria şi în Croaţia, dar şi de la faptul că în România nu existau astfel de evenimente. „Mergeam anual la Lacul Balaton cu prietenii să înotăm. În 2006 ne-a venit ideea să facem o competiţie asemănătoare şi acasă, în judeţul Cluj, la Tarniţa, ceea ce s-a şi întâmplat în 2007", explică preşedintele Clubului Sportiv „Orca", Csaba Elefant.

Colegul său de club, Liviu Precup, adaugă că, în străinătate, mii de înotători participă la traversarea Lacului Balaton, iar asta încă de acum 30 de ani. Aceştia nu se înscriu în concurs cu gândul de a obţine câştiguri materiale, ci pentru a-şi îmbunătăţi performanţa de anul trecut.

„Ei pleacă de la competiţie cu un tricou şi cu o satisfacţie care nu poate fi egalată în bani. Traversarea Tarniţei a fost primul eveniment de înot în ape deschise din România şi era necesar să dăm un scop antrenamentelor noastre, ca şi înotători amatori. Este greu să te deplasezi mereu la Balaton sau în Croaţia pentru asemenea concursuri şi ar fi fost păcat să nu facem ceva, aici, pe un lac atât de frumos cum este Tarniţa", crede Precup. Câştigătorii vor primii medalii, diplome şi bonuri valorice pentru cumpărarea de energizante şi tricouri.

Sfaturi pentru înotători


Cum înotul în ape deschise (adică lacuri) este diferit de cel din bazin, pasionaţii de înot sunt sfătuiţi să se orienteze constant. „Le atragem atenţia să nu mănânce în cantităţi mari cu două ore înainte de concurs şi să bea doar băuturi hidratante oferite de organizatori, şi nu apă", zice Liviu Precup.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite