Cluj: Mandeal exilat de comedie la biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Mandeal exilat de comedie la biserică
Cluj: Mandeal exilat de comedie la biserică

Fostul director al filarmonicii bucureştene a fost aplaudat minute în şir de melomanii clujeni

După ce a fost silit să demisioneze de la conducerea Filarmonicii Enescu din Bucureşti, dirijorul Cristian Mandeal a dirijat joi seara orchestra clujeană la Biserica Romano Catolică Sf. Mihail. Locaţia a fost aleasă în disperare de cauză, sala- cutie de la Casa de Cultură a Studenţilor fiind arvunită de festivalul de comedie.

Aproape 1000 de clujeni au audiat spectacolul omagial în memoria violonistului Ştefan Ruha, de la a cărui dispariţie se împlinesc cinci ani. La pupitrul orchestrei Filarmonicii Transilvania s-a aflat dirijorul Cristian Mandeal, iar solistul concertului a fost Andrei Agoston, actualmente rezident german, fost elev al lui Ştefan Ruha.

Artiştii au oferit publicului Concertul pentru vioară în Re major de Ceaikovski şi Simfonia I în do minor de Brahms.

„Locaţia se pretează pentru concerte de orgă, nu şi pentru orchestră şi concerte solistice”, ne-a relatat muzicianul Radu Lungu la sfârşitul evenimentului, un fidel spectator al filarmonicii clujene, de peste jumătate de secol. Acesta ne-a mai declarat că sonoritatea viorii a fost estompată datorită ecourilor sălii uriaşe.

Cristian Mandeal a fost unul din dirijorii permanenţi ai orchestrei clujene, în anii 80, alături de Emil Simon, înainte de transferul la Bucureşti. În perioada clujeană a carierei, reputatul dirijor a avut ocazia să-i cunoască îndeaproape şi să colaboreze cu violoniştii Ruha şi Agoston.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite