Mănăstirea Nicula, între pioşenie în coate şi genunchi şi pelerinajul high-tech (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

60.000 de credincioşi au venit să se închine la icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, despre care în 1699 soldaţii austrieci au consemnat că a lăcrimat.

Paisprezece preoţi şi diaconi au oficiat slujba religioasă. Dintre ei a lipsit, însă, anul acesta, mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bartolomeu Anania, din motive de sănătate. Au venit, însă politicieni locali: deputaţii Horia Uioreanu, Petru Călian, Cornel Itu, Adrian Gurzău şi senatorul Alexandru Cordoş.

PUTEŢI VEDEA IMAGINI DE LA PELERINAJUL DE LA NICULA AICI

Zeci de credincioşi au înconjurat mica biserică de lemn din curtea mănăstirii, în coate şi genunchi. Printre ei s-a aflat şi Florica Opriş, de 28 de ani, din Halmăj, judeţul Sălaj. Femeia a pornit spre Mănăstirea Nicula în 11 august şi a făcut pe jos 150 de kilometri. Teologii ortodocşi nu consideră autoflagelarea de acest fel un gest de fanatism religios. “Faptul că înconjoară biserica în coate şi în genunchi este un gest de pioşenie care s-a păstrat, prin tradiţie, de-a lungul timpului. Cei mai mulţi fac asta pentru că s-a văzut că a dat roade şi şi-au găsit răspuns la rugăciunile lor”, spune preotul Alexandru Moraru, profesor de istorie a Bisericii Române de la Facultatea de Teologie din Cluj. “Tot ce e închinat Sfintei Marii şi sfinţilor în general este firesc şi acceptat de Biserică. O exagerare spre fanatism este considerată deschiderea şi citirea, mai bine zis “ghicirea” din pravilă. Nu e în canoanele bisericii, iar preoţii care o fac sunt aspru pedepsiţi. Sunt vinovaţi şi cei care cer aşa ceva, dar şi preoţii care deschid pravila”, a mai spus preotul Alexandru Moraru.

Pelerinajul high-tech

Sute de credincioşi au ţinut să imortalizeze cu aparate foto sau chiar cu telefoanele mobile preoţii care au oficial liturghia de la Nicula. Unii chiar au filmat sau au înregistrat pe reportofon predica ţinută de episcopul Irineu Bistriţeanul. Au folosit aparate foto, telefoane mobile, camere de filmat sau reportofoane nu doar tinerii veniţi la mănăstire, ci şi credincioşi mai în vârstă.

Pelerinajul de la Nicula în cifre

6 kilometri pe jos
60.000 de pelerini, majoritatea veniţi din Ardeal
14 preoţi şi diaconi au oficiat slujba religioasă
12.400 de sarmale şi 400 de cozonaci serviţi pelerinilor
110 oameni au apelat la medicii de le Ambulanţă, majoritatea din cauza căldurii
35 de corişti de la Societatea Corală “Andrei Mureşanu” din Bistriţa au cântat




Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite