Mămicile din Cluj, supărate pe Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mămicele din Cluj au organizat un marş al tăcerii alături de copiii aflaţi în cărucioare. FOTO: Thomas Câmpean
Mămicele din Cluj au organizat un marş al tăcerii alături de copiii aflaţi în cărucioare. FOTO: Thomas Câmpean

În jur de 70 de femei  au protestat, astăzi, faţă de modificările Guvernului legate de concediul de îngrijire a copilului. Clujencele s-au arătat indignate de noile prevederi ale legii şi susţin că măsura le va face pe viitoarele mame să părăsească ţara pentru a naşte şi a rămâne în străinătate.

Cele aproximativ 70 de mămici sau viitoare mămici şi-au stabilit ca loc de întâlnire Piaţa Unirii, protestul în sine debutând la ora 11.00. Însoţite de copiii aflaţi în cărucioare, mămicile au plecat într-un marş al tăcerii pe ruta Piaţa Unirii-Bulevardul Eroilor – Prefectura Cluj, loc în care au rămas timp de câteva zeci de minute în ciuda ploii de afară.  Protestul a survenit ca urmare a unui apel lansat pe forumurile de specialitate adresate mămicilor.

Noua lege a mamelor, „aberantă“

Clujencele au arătat că protestează faţă de intrarea în vigoare a noilor prevederi privind concediul maternal  începând cu prima zi a anului viitor. Mămicile din Cluj consideră noile prevederi ale legii drept „aberante“, iar ordonanţa guvernului care le include, gândită „peste noapte“.

„Suntem revoltate. Nu se ia în considerare faptul că nu există creşe unde să-mi pot lăsa copilul după un an. După un an în care mama se află în concediu maternal, cel mai probabil devine şomeră. Nu poţi să-ţi laşi copilul singur la un an“, a declarat Magdalena, una dintre protestatare. Deşi noile prevederi nu le vor afecta pe actualele mămici, acestea susţin că se gândesc la cele care vor veni din urmă.

„Mă gândesc să plec şi cred că la fel vor să facă şi alte mame. Mă afectează noile prevederi pentru că toate planurile mi-au fost date peste cap. Nu există infrastructura necesară să-mi las copilul la o creşă. Se ştie că un copil de doi ani poate fi dus la o creşă doar pe pile, ce să vorbim de unul de un an. Nu poţi creşte copilul într-o ţară care merge tot mai rău. Exemplul cu ceea ce se întâmplă în străinătate e irrelevant, pentru că acolo sunt alte condiţii“, a spus Liliana Puşcaşu, o viitoare mămică.

Un an de concediu maternal

Noua „lege a mamelor“ prevede ca pentru o perioadă de un an, proaspetele mămici să primească o indemnizaţie în valoare de 85% din salariu, iar ulterior să revină la serviciu unde vor primi un stimulent de 500 de lei lunar. Limita minimă a indemnizaţiei de îngrijire a copilului va rămâne 600de lei, iar limita maximă 3.400 de lei.  Mamele pot alege să se prezinte la serviciu sau să rămână în concediu fără plata pentru încă un an.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite