VIDEO Mai mulţi clujeni ce au lucrat în Italia acuză că nu au primit banii promişi şi au fost sechestraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujenii susţin că au fost sechestraţi
Clujenii susţin că au fost sechestraţi

Mai mulţi clujeni care au lucrat în Italia acuză firma de recrutare că nu au fost plătiţi cu salariul stipulat în contract şi au fost sechestraţi într-o încăpere cinci zile fără apă şi mâncare, reprezentanţii ITM spunând că societatea nu mai avea dreptul să plaseze forţă de muncă din februarie.

Adriana Juhasz, una dintre persoanele care au plecat la muncă în Italia la începutul lunii iunie, a declarat, miercuri, că li s-a promis de către firma SC Adria Internaţional Work SRL un contract la un hotel de lângă localitatea Foggia pe o durată de şase luni pentru un salariu lunar de 700 de euro, dar după trei luni oamenii au primit doar 450 de euro.

La muncă la hotel

"Am plecat la începutul lunii iulie un grup de 11 persoane din Cluj-Napoca să lucrăm ca detaşaţi ai SC Adria Internaţional Work SRL la un hotel în Italia, de lângă localitatea Foggia, pe o durată de şase luni. Noi nu am văzut contractul, ci doar un act adiţional. Iar în loc de 700 de euro pe lună, am primit după aproape trei luni doar 450 de euro, din partea patronului italian. Pentru că nu am vrut să mai lucrăm, în 21 august am fost sechestraţi într-un beci, fără mâncare, apă şi curent electric, timp de cinci zile. Am reuşit să vorbim la Ambasada României din Roma şi după intervenţiile lor am reuşit să venim acasă. Joi vom face sesizare la ITM Cluj împotriva firmei care ne-a trimis la lucru în Italia şi la Poliţie", a spus Juhasz.
Potrivit acesteia, când oamenii au vorbit cu patronii firmei de recrutare din Cluj, cărora le-au reproşat faptul că nu s-au respectat condiţiile stabilite în contract şi nu au fost plătiţi, au fost ameninţaţi că vor fi aruncaţi în apă.

Cinci săptămâni fără o zi liberă
"Patronii, Ioan Şipoş, zis Nelu, şi Adriana Chira, s-au jurat că nu ne vor da niciun ban şi că orice demersuri am face în ţară nu o să ne mai vedem banii, că ei vor face diverse şiretlicuri, pentru că firma este în insolvenţă", a spus Juhasz. O altă clujeancă din grup, Maria Răcăşan, a povestit că ar fi trebuit să lucreze opt ore pe zi, dar a lucrat 12 ore zilnic sau 16 ore sâmbăta şi duminica, iar în primele cinci săptămâni nimeni din grup nu a avut nicio zi liberă.

„Am lucrat ca nişte sclavi“

"Am lucrat ca nişte sclavi la hotelul din Italia, era mai rău ca în sclavie, cu şoareci în cameră, iar camerele unde dormeam, ca într-un buncăr, nu aveau uşi, ci un cearşaf", a spus Răcăşan. Alţi membri ai grupului au prestat diverse activităţi care nu erau prevăzute în actul adiţional la contract, iar unul dintre ei, deşi avea calificare de electrician, a lucrat ca grădinar toată perioada şi "ca om bun la toate".
Reprezentanţii ITM Cluj au precizat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că SC Adria Internaţional Work SRL se află în evidenţa instituţiei ca şi agent plasare forţă de muncă, dar dovada privind prestarea acestei activităţi a fost retrasă în februarie 2012.

Controale
"În septembrie 2011, în urma unor controale de verificare a modului în care agenţii de ocupare a forţei de muncă respectă prevederile Legii 156/2000, privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, SC Adria Internaţional Work SRL a fost amendată cu 5.000 de lei pentru că nu existau contracte care să conţină oferte ferme de locuri de muncă şi nu erau încheiate contracte individuale de muncă în limba română. În octombrie s-a mai aplicat o amendă de 5.000 de lei şi s-a dispus încetarea imediată a oricărei activităţi de mediere şi plasare forţă de muncă în străinătate", au spus reprezentanţii ITM Cluj.
Aceştia au precizat că ulterior instituţia a sesizat IPJ Cluj - Serviciul de Investigare a Fraudelor, privind faptul că SC Adria Internaţional SRL a încălcat dispoziţiile legale.
"În decembrie 2011 s-a efectuat un nou control şi s-a constatat că societatea nu a respectat măsurile dispuse şi a continuat să încheie contracte de mediere, fiind aplicată o nouă amendă de 10.000 de lei. În ianuarie 2012, o echipă de inspectori de muncă s-a deplasat la sediul societăţii din Cluj-Napoca, dar nu a fost identificată nicio persoană, biroul fiind închis şi părăsit", au afirmat reprezentanţii ITM Cluj.
În februarie 2012, ITM Cluj a aprobat retragerea dovezii firmei că poate plasa forţă de muncă în străinătate.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite