Magistratul Tiberiu Ban: „Noua generaţie va reforma justiţia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ jumătate din viaţă şi-a dedicat-o justiţiei. Cu peste 30 de ani vechime în calitate de magistrat şi de avocat, profesorul  de Drept Penal crede că justiţia trebuie şi va fi reformată de către tineri.

Mai întâi, ca procuror, ulterior ca judecător în cadrul Tribunalului Militar Cluj, pentru ca acum să activeze ca avocat, membru al cabinetului condus de reputatul avocat clujean, Gheorghiţă Mateuţ. Tiberiu Ban are în spate peste 30 de ani de carieră, în care a lucrat numai în domeniul penal. El a dar sentinţe în numeroase cauze de o complexitate deosebită, printre care şi Dosarul Revoluţiei de la Sibiu, a cazului elicopterelor incendiate de la baza aeriană de la Luna, în timp ce ca avocat a preluat cauze instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

„La Tribunalul Militarul cauzele nu sunt atât de numeroase, însă toate sunt complexe. Prin folosirea armei, rezultă ucideri sau alte pagube“, explică doctorul în drept penal.

Interzis diletanţilor

Întotdeauna s-a ghidat după ideea că justiţia trebuie să acţioneze în mod egal şi corect pentru fiecare cetăţean şi fiecare persoană trebuie să beneficieze de un proces echitabil. „Probele trebuie să fie de bună credinţă pentru că adevărul este unul singur. Pentru a lucra în justiţie îţi trebuie pasiune şi dorinţă de muncă, dar şi de dreptate. Dacă eşti diletant, nu ai ce căuta în acest domeniu – lucru pe care îl spun şi studenţilor mei“, explică profesorul asociat din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai, la catedra de Procedură Penală, şi prodecanul Unversităţii Bogdan Vodă (UBV).

De altfel, Tiberiu Ban se remarcă la cursurile pe care le susţine în faţa studenţilor şi prin faptul că este adeptul îmbinării cunoştinţelor teoretice cu cele practice. În acest sens, profesorul avocat îşi aduce deseori studenţii în sălile de judecată pentru a învăţa actul justiţiei chiar de la sursă.

Reforma justiţiei vine prin tineri

Profesorul decorat cu ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, pentru întreaga activitate depusă ca magistrat militar spune că legile din justiţia românească sunt bune, însă trebuie corect aplicate. „După cum spunea şi profesorul Traian Pop, mai bine o lege proastă aplicată bine, decât o lege bună aplicată prost.  Cred că noua generaţie va fi cea care trebuie şi va reforma justiţia română. Studenţii trebuie să urmeze o specializare încă din timpul facultăţii pentru a se perfecţiona în domeniu“, este de părere membrul Asociaţiei Române de Ştiinţe Penale.

Ce-i place
„Îmi place desenul şi caricatura. Încă din vremea studenţiei îmi plăcea să realizez caricaturi. Când am timp, mai desenez şi acum. Îmi mai plac maşinile şi în special mecanica“

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii proşti şi incompetenţi pentru că nu au simţul măsurii. Se dau oameni competenţi când, de fapt, nu sunt aşa. Fiecare trebuie să aibă limite şi bun-simţ“

Ce trebuie schimbat în justiţia din România?
T. B.: Să se ridice presiunea de pe actul justiţiei. Judecătorii trebuie lăsaţi să-şi facă treaba. Judecătorul trebuie să fie unul european şi să se simtă liber în gândire, dar şi financiar. Atunci poate fi obiectiv.

Cum vedeţi justiţia din Cluj?
T. B.: Sunt oameni competenţi care sunt şi cadre didactice. Sunt mulţi judecători care mi-au fost elevi şi am susţinut cauze chiar în faţa lor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite