Maghiarii îşi fac propriul festival în Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine încep Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, eveniment aflat la prima ediţie. Manifestările culturale din cadrul festivalului tind să se apropie de acţiunile care au loc în cadrul TIFF: proiecţii de film ziua şi noaptea, teatru, expoziţii şi concerte.

Cu toate că în acest an nu se anunţau evenimente importante la Cluj-Napoca, după deschiderea de ieri a Festivalului Internaţional de Chitară, în oraş va avea loc, în perioada 18 - 22 august prima ediţie a Zilelor Culturale Maghiare, un eveniment care se vrea a fi o modalitate de a sărbători zilele întemeierii oraşului, dar şi de a prezenta publicului cultura maghiarilor din Transilvania.

Festivalul, bogat în evenimente, va debuta mâine, de la ora 19.00, în parcarea Operei Maghiare. Printre personalităţile care vor fi prezente la manifestări, dar şi la deschidere, se numără Tőkés László, vicepreşedintele Parlamentului European, Kelemen Hunor, ministrul culturii din România, Szőcs Géza, secretarul de stat pentru cultură al Republicii Ungare şi Páva Zsolt, primarul oraşului Pécs.

Manifestarea culturală va număra, timp de patru zile, proiecţii de film ziua şi noaptea, teatru de păpuşi, expoziţii, iar în fiecare seară, pe pietonala Potaissa dar şi în alte locaţii vor avea loc concerte.

Printre acestea se numără şi mese rotunde ori dezbateri pe teme precum rolul camerelor de comerţ şi ale asociaţiilor înterprinzătorilor în dezvoltarea culturii economice. La majoritatea manifestărilor din cadrul festivalului organizat de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania intrarea este liberă.

Filarmonica va cânta în centrul oraşului

Cele mai atractive manifestări pentru publicul larg vor fi concertele, care vor avea loc în fiecare seară pe pietonala Potaissa. Mâine vor concerta Hidi Rock Band, iar joi vor putea fi urmăriţi cei de la Riot. Vineri va avea loc un concert susţinut de Hot Jazz Band, pe scena amplasată în Piaţa Unirii, unde în ziua următoare vor concerta şi cei de la Kalaka.

În ultima zi a festivalului va avea loc concertul „Anotimpurile lui Vivaldi”, susţinut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii Transilvania, alături de solista Melinda Béres. Evenimentul va avea loc în Piaţa Unirii, de la ora 20.00. Intrarea este liberă.

Festivalul propune şi seri de umor. Tot mâine, de la ora 17.00 Horváth Hunor Jenő va susţine parodii muzicale, iar Zsók Levente îi va încânta pe cei prezenţi cu o doză de umor secuiesc. În ultima zi, de la ora 17.00 va avea loc un concurs de băut bere, în localul Bulgakov.

Sâmbătă dimineaţa, în Piaţa Unirii vor avea loc dansuri în stradă, la care vor participa ansamblurile folclorice ale celei de a XII-a ediţii a Festivalului Folcloric „Sfântul Ştefan”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite