Cluj: Maghiarii au jurat la Cluj să obţină autonomia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Tokes Laszlo, a făcut apel, ieri, la Miercurea Ciuc, la unitatea maghiarilor pentru obţinerea autonomiei teritoriale.

El a declarat, la Adunarea Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, că această reuniune este un pas în refacerea solidarităţii maghiare şi a pledat pentru o politică de colaborare în locul politicii de scindare.

Totodată, el le-a amintit celor prezenţi de jurământul făcut de mai mulţi politicieni maghiari în Biserica Sfântul Mihail din Cluj pentru obţinerea autonomiei. 

„Militez pentru ca împreună să reprezentăm cauza noastră şi fiecare forţă politică maghiară să-şi asume această responsabilitate. Nu suntem servitorii CNS, e adevărat că meritele CNS trebuie recunoscute, dar nu trebuie să vorbim separat de secui şi maghiari ci să vorbim împreună despre secui şi despre obţinerea autonomiei. Să facem tot posibilul pentru obţinerea ţelurilor de autonomie şi să nu uităm jurământul depus în catedrala de la Cluj-Napoca atunci când mai mulţi demnitari maghiari care sunt încă în funcţie au jurat că vor obţine autonomia”, a declarat Tokes Laszlo, citat de Agerpres.

El a criticat aşa zisele doctrine „Marko Bela” şi „Csapo Jozsef”, referitoare la reprezentarea maghiarilor din România.
„La doctrina Marko se aplică ideea că nu există viaţă în afara UDMR şi aceasta este o critică la adresa unui sistem care seamănă cu monopartitismul. La 20 de ani după comunism ne putem permite, măcar aici, în Ţinutul Secuiesc, să vorbim de pluripartitism şi stat de drept. Întotdeauna ne-am dorit dialog şi ne-am dorit să ajungem la un numitor comun”, a spus liderul CNMT.

La doctrina Csapo (Csapo Jozsef, fost parlamentar UDMR, care a depus în premieră în Parlamentul României, proiect de lege referitor la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc), Tokes Laszlo a criticat tendinţa de excludere legată de obţinerea autonomiei teritoriale şi a făcut apel la unitate.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite