Magazinele de vise din Cluj, închise şi nu prea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patronii magazinelor de vise din Cluj nesocotesc decizia municipalităţii şi continuă să vândă produse etnobotanice.
Patronii magazinelor de vise din Cluj nesocotesc decizia municipalităţii şi continuă să vândă produse etnobotanice.

De azi, în Cluj-Napoca este interzisă deţinerea, comercializarea şi distribuţia produselor etnobotanice cu efect halucinogen sau euforic. Decizia luată de primăria municipiului este nesocotită, cel puţin deocamdată, de majoritatea  comercianţilor de astfel de produse. Dacă unele magazine de vise s-au închis definitiv, altele continuă să funcţioneze „pe sub mână".

Consilierii locali au votat în unanimitate, în ultima şedinţă, interzicerea comercializării şi deţinerii produselor etnobotanice din plante cu efect halucinogen sau euforic, pe o rază de doi kilometri faţă de unităţile de învăţământ, lăcaşurile de cult şi instituţiile religioase din Cluj-Napoca. Măsura a fost luată de municipalitate în urma nenumăratelor sesizări venite din partea cetăţenilor. „Aceste substanţe pun în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, ordinea şi liniştea publică", a declarat primarul Sorin Apostu.

Tinerii „sărbătoresc" 1 Decembrie cu etnobotanice

Unele magazine de vise din Cluj au fost închise. Este şi cazul celui situat pe strada Matei Corvin din centrul oraşului. „Mai vin şi acum tineri, chiar elevi cu ghiozdane-n spate, şi întreabă de magazin. Acum, s-a deschis altceva acolo, se vând suveniruri", a spus Ioan Astafei, un vânzător ambulant de linguri din lemn care-şi face veacul pe strada Matei Corvin. Nu acelaşi lucru se întâmplă însă pe strada Hermann Oberth, în imediata vecinătate a Bisericii Greco-Catolice „Schimbarea la faţă" de pe Eroilor.

Deşi uşa „Aroma Therapy" este încuiată, câţiva tineri se pare că sunt familiarizaţi cu magazinul: se bate discret în gemuleţ, se face comanda şi, contra sumei de 50 de lei, oricine poate primi un pliculeţ de o jumătate de gram cu diverse produse etnobotanice.

Vânzătorul de la „Aroma Therapy" a refuzat să dea detalii legate de produsele pe care le vinde. „Nu e treaba nimănui cum mă cheamă, nici cine-i patronul. Plecaţi de aici până nu veţi avea probleme! Noi vindem îngrăşăminte din plante. Punct!", a spus, răspicat, cel din spatele gemuleţului. Magazinul de pe strada Hermann Oberth aparţine societăţii comerciale Planto-Calm SRL din Bacău.

Încep controalele

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu, în ultima perioadă, din cele 10 „magazine de vis"e care funcţionau în Cluj-Napoca, patru au fost închise. „Acestea nu aveau avize de funcţionare şi nici orar afişat, am dispus închiderea lor. Urmează celelalte şase", a spus Oana Buzatu. „Ieri s-a votat această decizie în şedinţa de consiliu, proprietarii magazinelor de vise au la dispoziţie cinci zile să elibereze spaţiile. În caz contrar, vom dispune măsurile legale, vom sigila spaţiile respective. Dacă proprietarii vor rupe sigiliile, vom sesiza Garda Financiară, marfa va fi confiscată şi se vor da şi amenzi usturătoare", a adăugat purtătorul de cuvânt al municipalităţii.

Comercianţi inventivi

În 10 februarie anul acesta, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor şi s-au dovedit a fi periculoase pentru sănătate. Vânzătorii de „etnobotanice" au găsit însă alte substanţe şi plante cu efect euforic sau halucinogen pe care să le comercializeze.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite