Madness UMF, majoretele de aur ale Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoretele trupei Madness UMF au adus Clujul pe primul loc în Europa la competiţia desfăşurată la Zagreb, în Croaţia. Este al treilea an consecutiv când clujencele îşi demonstrează supremaţia la categoria pomponi. În prezent, clubul are în componenţă peste 200 de majorete.

Majoretele din toată lumea dansează în două stiluri: european şi american. Cel din urmă este numit şi „Cheerleaders“ şi este cel mai popular datorită mediatizării de care are parte. În România, însă, s-a adoptat stilul european, care este de fapt cel tradiţional. Coregrafiile sunt executate pe muzică de fanfară, live sau playback. Aceasta ar fi o scurtă descriere a activităţii majoretelor, dar munca lor este mult mai complicată decât pare la prima vedere.

Mihai Kiss, omul din spatele performanţelor


EMA (European Majorettes Association) este organizaţia care coordonează activitatea echipelor de majorete tradiţionale la nivel european. A fost înfiinţată în anul 1999 în Croaţia şi până în prezent, ţările afiliate la aceasta sunt: Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Muntenegru, Cehia, Bulgaria, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Franţa, Anglia şi Italia. La Cluj, activitatea a început practic în 1996, când Mihai Kiss a răspuns afirmativ la ideea cuiva şi a decis să înfiinţeze o echipă de majorete. Sub numele iniţial de Class Promotion, a fost prima echipă de majorete din România care a participat, în anul 2002, la un Campionat European de Majorete.

În 2005 a trecut sub egida UMF Cluj-Napoca, primind numele de Madness UMF, nume sub care, în toamna aceluiaşi an, a câştigat pentru prima dată medalia de aur la Campionatul European de Majorete. „Pur şi simplu mi-a plăcut şi am decis să mă implic în fenomen. Au trecut atâţia ani şi am continuat să antrenez fetele. Nu facem preselecţie la început, primordială e dorinţa fetelor de a practica acest sport şi mai apoi alte calităţi. În timp încercăm să formăm ţinuta, mobilitatea, forţa şi capacitatea lor de a dansa.

Majoretele de la Madness UMF

Antrenamentele sunt bazate pe încălzire ca la orice sport, iar apoi urmează perfecţionarea paşilor de dans, a figurilor şi a coregrafiei. Nu a fost nicio surpriză acest titlu, îl aşteptam“, dezvăluie Kiss. În acest moment, la Clubul UMF sunt peste 200 de majorete, la toate categoriile de vârstă. În general, vârsta minimă este de 8 ani, dar clubul are şi fetiţe mai mici, care se pregătesc cu celelalte majorete, iar când împlinesc vârsta intră şi ele în program.

Campioane europene, pentru al treilea an consecutiv

Anul acesta, în septrembrie, la Campionatele Europene de la Zagreb, fetele de la Cluj au cucerit cel de-al treilea titlu european consecutiv la senioare şi cel de-al cincilea aur european, după cele reuşite în 2005 şi 2007. Recompensa? O cupă imensă şi medalii pentru fiecare fată. Mai mult, pentru că nu există încă o federaţie, iar sponsorii lipsesc cu desăvârşire, părinţii fetelor sunt cei care trebuie să contribuie cu sume importante de bani pentru a le asigura participarea la competiţii. Carmen Biriş se ocupă de instruirea cadetelor şi junioarelor, şi ele medaliate cu aur la competiţia din Croaţia.

„Din păcate autorităţile nu ne sprijină deloc. La europene, am avut trei echipe de câte 21 de fete şi toată cheltuiala a fost suportată de părinţii fetelor. Noi tot timpul le spunem fetelor că sunt nişte învingătoare, încercând să le motivăm cu acest lucru şi să prevenim eventuale abandonuri. La categoria pomponi, suntem cele mai bune din Europa, în timp ce la batoni croatele înving mereu. După înfiinţarea Federaţiei de Majorete, care sperăm să se realizeze anul viitor, ne-am dori să ne extindem şi să înfiinţăm grupe şi în alte judeţe ale ţării“, a dezvăluit aceasta.

Trei antrenamente pe săptămână

Grupele de performanţă se formează cu majoretele care au, de regulă, o vechime de minim şase luni, timp în care au deprins paşii şi mişcările de bază specifice acestui sport şi aleg să desfăşoare această activitate la un nivel mai înalt, mai mult decât un hobby. Pregătirea acestor grupe constă în minim trei antrenamente pe săptămână şi participarea cu regularitate la evenimente (spectacole, serbări, cantonamente) şi la competiţiile naţionale şi internaţionale organizate pentru ramura sportivă a majoretelor. Odată cu începerea perioadei de pregătire pentru o competiţie, din cadrul grupelor de performanţă sunt selectate majoretele care vor alcătui formaţia de concurs pentru evenimentul imediat următor. Numărul de majorete selectate este decis de către instructor în funcţie de nivelul de pregătire al fiecăreia şi de faza competiţională pentru care se pregăteşte echipa.



Palmaresul majoretelor din Cluj

2002: Premiul special pentru cea mai bună coregrafie la Campionatul European, Opole-Polonia
2003: Locul III şi medalie de bronz la Campionatul European, Bratislava-Slovacia
2004: Locul III şi medalie de bronz la Campionatul European, Jastrebarsko-Croaţia
2005: Locul I şi medalie de aur la Campionatul European, Cluj-Napoca-România
2006: Locul III şi medalie de bronz la Campionatul European, Vicenza-Italia
2007: Locul I şi medalie de aur la Campionatul European, Tivat-Muntenegru
2008: Locul I şi medalie de aur la Campionatul Naţional, Cluj-Napoca
2009: Locul I şi medalie de aur la Campionatul Naţional de Majorete, Târgovişte
              Locul I şi medalie de aur la Campionatul European de Majorete, Fouras-Franţa
2010: Locul III şi medalie de bronz la Campionatul Naţional de Majorete, Alba-Iulia
    Locul I şi medalie de aur la Campionatul European de Majorete, Siroki-Bosnia-Herţegovina

Majoretele de la Madness UMF

„Totul e din plăcere“

Majoritatea fetelor au decis să devină majorete din pură pasiune, fără să se gândească la faptul că vreodată vor putea face bani din asta. Anamaria Homan, una dintre campioanele Clujului, spune că acest sport este un hobby, iar pe viitor, ar vrea să urmeze facultatea de Drept. Impresionate din filmele americane, în care majoretele ocupă un loc important la orice competiţie sportivă, clujencele s-au orientat către sportul care până în urmă cu câţiva ani nu avea notorietate în România. Anamaria Homan a devenit majoretă în urmă cu cinci ani.

image

A făcut parte dintr-o echipă de junioare, iar de şase luni este membră a Madness UMF. În clasa a XI-a la Colegiul Naţional „George Coşbuc“, Ana spune că nu s-a gândit niciodată la activitatea ei ca la un mod de a se împlini din punct de vedere financiar. „Momentan nu mă gândesc să fac bani, totul e din plăcere, practic un sport foarte frumos. Nu ştiu încă ce voi face după ce mă voi retrage, asta rămâne de văzut. Cel mai probabil o să fac Facultatea de Drept“, a spus tânăra. În legătură cu atitudinea băieţilor faţă de majorete, Ana este fermă. „E normal ca băieţii să fie interesaţi de noi, dar nu am avut parte niciodată de neplăceri în acest sens. Nu am simţit vreodată că suntem privite altfel pentru că dansăm într-o sală de sport sau pe o scenă. Din contră, toată lumea mă felicită când mă vede pe stradă“, spune aceasta.
   
Emigrare după terminarea liceului

Denisa Moldovan este o altă componentă importantă a echipei clujene care a făcut furori la europenele de la Zagreb. Aceasta spune că nu consideră acest titlu ca pe unul firesc, deoarece ele nu plecau din postura de favorite la medalia de aur. „Campionatul a fost excelent organizat şi concurenţa a fost acerbă. Nu consider că eram favorite la aur, dar munca depusă peste vară a făcut diferenţa. Coregrafia noastră a fost cea mai bună. Eu am decis să devin majoretă după ce am văzut un spectacol şi am rămas impresionată. Aici am găsit o adevărată familie, iar satisfacţia este enormă“, spune majoreta.

Majoretele de la Madness UMF

Aceasta dezvăluie şi unul dintre secretele reuşitei: „Eu, pe lângă trei antrenamente săptămânale, mai stau câte-o oră pe zi şi în faţa oglinzii, unde îmi exersez mişcările. După ce mă las, mă gândesc să aplic pentru o facultate de arhitectură din Anglia sau din Scoţia. Sunt foarte pasionată de desenul tehnic“. Cei interesaţi de prestaţia echipei Madness au ocazia să le vadă pe fete la fiecare meci de pe teren propriu al baschetbaliştilor de la „U“ Mobitelco, dar şi la alte evenimente sportive din oraş.

Tradiţie de sute de ani

Dansul de majorete datează din Franţa secolului al XVIII-lea, predecesorii majoretelor fiind oştenii elveţieni purtători de steag, care participau la diferite parade. Aceştia erau militari, dansatori, care duceau drapelurile medievale şi armele pe suportul muzicii cântate de o orchestră sau instrumente de percuţie şi executau mişcări, aruncări cu steagurile, rotiri ale armelor, rulări, balansări, întoarceri. Ulterior, trupele de marş franceze, care participau la parade militare, erau conduse de un dirijor al orchestrei, numit tambur major, purtător al unui steag sau baton special, prin ale cărui mişcări, inclusiv jonglerii, imprima direcţia de deplasare a formaţiei, ritmul şi ordinea paşilor de dans.

Mai apoi, tamburul major a fost înlocuit de un  grup de fete cu batoane mai mici şi steaguri, numite majorete, îmbrăcate în uniforme, care executau la rândul lor mişcări în pas de dans, preponderent marş, şi schimbări de formaţie. Simultan cu dezvoltarea majoretelor tradiţionale, în America s-a dezvoltat şi conceptul de „cheerleading“, adică persoanele care încurajau echipele în cadrul competiţiilor, prin scandarea de slogane rimate. În timp cheerleading-ul a devenit şi el un sport în sine, practicat în mare parte de fete, care, din nevoia de spectacol pentru atragerea atenţiei publicului, a înglobat elementele caracteristice gimnasticii acrobatice şi aşa numitele piramide şi lansări, specifice numerelor de circ.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite